Ovo je grad sa najjeftinijem parkiranjem na Jadranu

Foto: Duško Marušić / Pixsell Foto: Duško Marušić / Pixsell

Problem postoji općenito tijekom cijele godine, samo što je izraženiji ljeti i u kasnim popodnevnim satima.

Grad Pula suočen je sa značajnim problemom prometa i parkiranja, pogotovo sada u jeku sezone. Čak se i sami turisti iščuđavaju što s automobilima mogu ući i u najuži centar i grada, što je u mnogim turističkim mjestima u Europi zabranjeno ili onemogućeno, posebice ukoliko se radi o starijim mediteranskim gradovima koji žele sačuvati svoje autohtone stare zgrade i ulice.

Kako piše Glas Istre, problem parkinga spomenuo je na nedavnoj sjednici vijeća i sam direktor Pula parkinga Branislav Bojanić, rekavši da uzrok tome nije samo konfiguracija grada ili nedostatak garažnih kuća, već i nemarni vozači koji gotovo svakodnevno uzrokuju gužve u prometu svojim nepropisnim parkiranjem ili ostavljanjem vozila na mjestima gdje je to zabranjeno.

- Prometna gužva, kada nastane, najčešće je uzrokovana velikom potražnjom za parkirališnim prostorom. Parkirna mjesta privlače značajnu količinu prometa, a gužva na parkiralištima prouzrokuje zabranjeno parkiranje i gust promet prilikom traženja slobodnog parkirnog mjesta. Takvo stanje stvari s druge strane uzrokuje kašnjenje javnog gradskog prijevoza i zastoje u prometu te ima negativan utjecaj na kvalitetu okoliša u centru grada. Kapacitet prometnica koje vode prema centru i oko njega je dostatan, ali problem predstavlja parkiranje. Naravno, taj problem postoji općenito tijekom cijele godine, samo što je izraženiji ljeti i u kasnim popodnevnim satima. Stoga smo u Pula parkingu osmislili nekoliko mogućih rješenja za koje se nadamo da će ih vijećnici i gradske vlasti razmotriti, a u cilju rasterećivanja prometnica u centru grada, objasnio je Bojanić.

Kao jedno od rješenja naveo je uvođenje i širenje biciklističke mreže po gradu, izgradnju dodatnih parkirnih mjesta, provođenje sustava "P&R", odnosno parkiraj u široj okolici centra i koristi sustav javnog prijevoza, te povećanje cijene parkiranja u samom centru. Naime, upozorio je Bojanić, parkiranje u gradu Puli je najjeftinije na Jadranu, zbog čega se u blagajnu Pula parkinga slijeva puno manje novaca nego u drugim gradovima na obali. Pritom je spomenuo kako je grad Dubrovnik riješio problem parkiranja u svom gradu koji je cijene parkirnih mjesta u strogom centru grada, sa sadašnjih 40 povećao na 75 kuna po satu, čime ostvaruje veće prihode, dok su građani počeli više koristiti autobuse i koristiti bicikle. Na tom tragu, napomeno je da bi u idućem periodu valjalo razmisliti i o povećanju cijena parkiranja i u 4. zoni u Puli, oko Arene.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve