Ovo je događaj koji je donio Hrvatskoj ukupno 164 milijuna kuna izravne ekonomske koristi

Autor: Poslovni.hr , 09. prosinac 2019. u 11:53
Foto: Nel Pavletić / Pixsell

U analizi je primjećeno i kako, uprkos tome što je Hrvatska postala destinacija s velikim brojem festivala, Sea Star u svibnju je i dalje jedini veliki glazbeni festival u predsezoni, točnije izvan udarnih datuma kada je obala već puna turista.

Sea Star festival u Umagu donio je 164 milijuna kuna izravne dobiti hrvatskoj ekonomiji u samo protekle tri godine, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće Hotelis, specijalizirane za turizam i hotelijerstvo, napravljene za potrebe Turističke zajednice grada Umaga.

U istom periodu, ukupna vrijednost promocije festivala u organizaciji višestruko nagrađivanog EXIT tima, iznosi gotovo 100 milijuna kuna, fokusiranih velikim dijelom na brendiranje destinacije Umag, Istre i hrvatskog primorja. Iako analiza navodi da bi osim direktne, indirektna potrošnja uzrokovana Sea Starom mogla biti oko dodatnih 65 milijuna kuna, taj iznos ipak nije ubrojan, jer su za njegovo precizno izračunavanje potrebna dodatna istraživanja. U sveobuhvatnu analizu, osim Sea Star festivala, uključene su i glazbeno-sportske igre u Fažani, višednevni događaj kojim je EXIT tim u suradnji s engleskim partnerima u protekle dvije godine generirao oko 30.000 noćenja britanskih turista, i to u ranoj predsezoni u ožujku i travnju, kao i 23,8 milijuna kuna potrošnje lokalnoj ekonomiji.

U analizi je primjećeno i kako, uprkos tome što je Hrvatska postala destinacija s velikim brojem festivala, Sea Star u svibnju je i dalje jedini veliki glazbeni festival u predsezoni, točnije izvan udarnih datuma kada je obala već puna turista. Tako su ovaj festival, kao i Exitov projekt u Fažani u ožujku i travnju, jedni od rijetkih pozitivnih primjera koji podržavaju planove hrvatskog turizma za obogaćivanjem ponude van glavne sezone. A nakon što su festivali Outlook i Dimensions, osim novog termina usred sezone, za novu lokaciju odabrali Tisno kod Šibenika, kao jedini veliki muzički festival u Istri danas je ostao samo Sea Star.

Komentirajte prvi

New Report

Close