Ovo hrvatsko tržište procjenjuje se na 14,9 milijardi kuna

Autor: Suzana Varošanec , 29. rujan 2012. u 11:00
PXL

Serija savjetodavnih radionica pod naslovom Javno-privatno partnerstvo – nove prilike koja se iz Zagreba preselila u regionalne centre – u Osijek, Rijeku i Split – pokazala se kao pun pogodak.

Serija savjetodavnih radionica pod naslovom Javno-privatno partnerstvo – nove prilike koja se iz Zagreba preselila u regionalne centre – u Osijek, Rijeku i Split – pokazala se kao pun pogodak.

Potvrdio nam je to Damir Juričić, ravnatelj Agencije za JPP nakon što je tijekom ovog tjedna u Osijeku, te u Rijeci izlagao pred dupkom punom dvoranom zainteresiranih sudionika. Komentirajući tzv. road show o JPP-u u Hrvatskoj u organizaciji Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) te Agencije za JPP, a koji će završiti u Splitu idućeg tjedna, Juričić je posebno naglasio da su “i rasprava i pitanja sudionika vrlo kvalitetni”.

“U toj publici više nema političkih pitanja, nego se razgovora samo o meritumu stvari. To daje da nadu da će se tržište JPP-a u Hrvatskoj kvalitetno razvijati”, konstatirao je Juričić objasnivši da su recentnim promjenama Zakona o JPP-u te Vladinom Uredbom o JPP-u stvorene nužne pretpostavke da tržište nastane, ali i da sada sve ovisi o uključivanju potencijalnih partnera, prvenstveno javnih tijela.

“Novi priručnik važan je zbog dva razloga. Prvi je što se dosad nije razvijala praksa da prije neke odluke o preuzimanju dugoročnih obveza javna tijela izračunavaju svoj ekonomski kapacitet, i to bez obzira radi li se o kreditu ili o naknadi kod JPP-a. Uglavnom smo se referili na tzv. zakonski kapacitet što je nedostatno. Drugo, doista je važno izračunati koliko stvarno javno tijelo može plaćati i to kako zbog očuvanja dugoročne financijske stabilnosti tako i zbog pripreme spajanja EU fondova i JPP projekta”, rekao je Juričić.

U vezi s time, kako je naveo, ključno je izračunati sposobnost plaćanja ili javnog tijela ili korisnika javne usluge. “Novim priručnikom želimo već u najranijoj fazi pripremiti naše tržište da efikasnost korištenja EU novca bude maksimalna. Duboko se nadam da će Agenciji u susret izaći Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kako bismo zajednički radili na pripremi tržišta. A do kraja godine izdat ćemo još jedan priručnik vezano za procudure pripreme projekata za EU fondove – JPP-e”, najavio je.

Dosad je Agencija za JPP objavila priručnike o diskontiranju i diskontnoj stopi, komparatoru troškova javnog sektora, financijskom modelu, te sadržaju ugovora o JPP-u. Tržište JPP-a u RH se procjenjuje na 14,9 milijardi kuna, dok su najspremniji projekti (čiji se početak realizacije planira u tri bloka do kraja godine) "teški" oko 2,5 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close