Ovjenčan ‘Oscarom’, muzej se širi na rivu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 14. svibanj 2018. u 22:00
Proglašen najboljem europskim muzejom u kategoriji rada s lokalnom zajednicom/D. Jaramaz/PIXSELL

U mjestu čija je brodarska tradicija ovjenčana elitnom EMYA nagradom, djeluje Brodogradilište Marina Betina i mali brodari.

Muzej betinske drvene brodogradnje ove je subote u Varšavi u sklopu svečane dodjele nagrade koja se naziva i "muzejskim Oscarom" proglašen najboljem europskim muzejom u kategoriji rada s lokalnom zajednicom.

Prestižna nagrada European Museum of the Year Award (EMYA) dodjeljuje se od 1977. godine, a u Betinu odlazi unatoč oštroj ovogodišnjoj konkurenciji od 40 velikih europskih muzeja.  Ne skrivajući da se radilo o velikom iznenađenju, iako svjestan koliko je rada i truda uloženo u muzej otvoren 2015. godine, načelnik općine Tisno Ivan Klarin je u razgovoru za Poslovni dnevnik istaknuo da se radi o nagradi cijelom mjestu, ali i poticaju tradicijskom zanatu da se nastavi dalje razvijati.

Naime, brodogradnja na otoku Murteru i njegovim naseljima nije samo muzejski postav i važan dio nacionalnog pomorskog naslijeđa, već još aktivna komponenta za čije su očuvanje u najboljoj mjeri zaslužni mali i srednji poduzetnici. 

Tako u Betini 270 godina dugu tradiciju brodogradnje dan danas nastavlja Brodogradilište Marina Betina koja raspolaže s 240 morskih i 80 suhih vezova, zapošljava više od 90 ljudi koji na preko 14 tisuća kvadrata radnih terminala godišnje obave oko 180 održavanja jahti, turističkih, ribarskih i radnih brodova te brodova hrvatskog Ministarstva pomorstva i Ministarstva obrane. Uz njih, aktivni su i mali brodari poput obrta Škver Ćiro gdje je tradicija proizvodnje drvenih brodova ušla u svoje šesto desetljeće. 

Obrtnici slave izvornost
"Radi se o tradicijskoj brodogradnji, izradi i popravcima drvenih brodova, a obrt je još 1967. godine otvorio Čedomir Burtina. Kada govorimo o proizvodnji, najčešće su to kaići, gajete, leuti te veći brodovi pasare do 15 metara dužine. Trenutno imamo dvoje zaposlenih, a u našem su škveru izgrađene replike Condure Croatice te rekonstrukcija Cicibele koja je sad zaštićena kao kulturno dobro i predstavlja primjer izvornog tipa betinske gajete", za Poslovni je dnevnik kazao Krešimir Papeša.

 

Klarin

Ove jeseni započet će radovi i na novom, vanjskom dijelu muzeja gdje će biti izloženi brodovi.

Načelnik Klarin ne skriva zadovoljstvo osvojenom prestižnom nagradom, tim više uzme li se u obzir da su u istoj kategoriji bili nominirani i veliki europski muzeji s po nekoliko stotina zaposlenika, dok je Muzeju betinske drvene brodogradnje zaposleno tek dvoje ljudi. 

"Od početka, ideje i otvaranja muzeja, možemo reći da je cijelo mjesto živo uključeno u razvoj ove priče i da je velik broj mještana doprinosio i dalje to rade, svatko na svoj način. Uostalom, to je zasigurno bila i jedna od komponenti koju su u Europskom muzejskom forumu i prepoznali, kao i činjenicu da se muzej nalazi u pučkoj kući staroj 600 godina te kontekst zbog kojeg je muzej i nastao.

Ove jeseni će započeti radovi i na novom, vanjskom dijelu muzeja koji će se prostirati preko dijela gradske rive gdje će biti izloženi brodovi. Završetak radova očekujemo do proljeća sljedeće godine", kazao je Klarin na pitanje hoće li na račun dodijeljenog mu priznanja muzej imati obavezu podizati svoj standard. 

Tajne posjete
Saznali smo i da su predstavnici EMYA-e uglavnom nenajavljeno obilazili betinski muzej i tako se neposredno upoznali s brodogradnjom koja je u svojim najboljim vremenima činila okosnicu gospodarstva ovoga kraja i zbog koje su murterinski brodari i danas na glasu kao najbolji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close