‘Želimo potaknuti poduzetništvo i destimulirati sivu ekonomiju’

Autor: Poslovni.hr/HRT , 18. listopad 2012. u 08:26
Orsat Miljenić

Hrvati od danas mogu osnivati tvrtku sa samo 10 kuna temeljnog kapitala.

Hrvati od danas mogu osnivati jednostavne d. o.o. sa samo 10 kuna temeljnog kapitala. Od danas se naime počne primjenjivati izmijenjeni Zakon o trgovačkim društvima.

Kako je ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio, ovakvim izmjenama želi se potaknuti poduzetnička aktivnost u Hrvatskoj, posebno u slučaju samozapošljavanja, te će se destimulirati siva ekonomija. Do sada je za osnivanje d.o.o.-a bio potreban temeljni kapital od 20.000 kn (od čega najmanje 10.000 kn u novcu, ostalo može u stvarima), a trošak osnivanja procjenjuje se na cca 5000 kn (trošak javnog bilježnika, trgovačkog suda, oglašavanja u Narodnim novinama, izrada pečata i sl.).

Tvrtke se mogu osnivati izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika. Sve pristojbe, od sudskoga registra do javnog bilježnika, srezane su. Jednostavno poduzeće mogu osnovati tri vlasnika, svaki sa po 3,33 kune osnivačkog kapitala, ali prije nego što ga aktivira, tvrtka treba imati i jednog člana uprave. Treba obratiti pozornost na činjenicu da ako nezaposlena osoba osnuje tvrtku za 10 kuna, gubi status nezaposlenih na burzi.

Članovi uprave tvrtke ne moraju biti zaposlen u tvrtki za deset kuna, već mogu raditi drugdje. No, ako član uprave nema zdravstveno i mirovinsko osiguranje po drugoj osnovi, tvrtka od 10 kuna mora ga prijaviti na socijalne fondove i za njega platiti doprinose.

Komentirajte prvi

New Report

Close