Ovih dana ide natječaj za nekretninu procijenjenu na 5 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2019. u 13:23
Foto: Getty Images

Villa Batory sagrađena je 1906. godine i adaptirana u kirurški sanatorij 1928. godine.

Vlada Republike Hrvatske prošloga je tjedna na svojoj posljednjoj sjednici donijela odluku kojom Upravnom vijeću KBC-a Osijek daje dozvolu za raspolaganjem vilom ravnatelja ‘‘Union’’ paromlina u Osijeku iz 1906. godine, poznatije kao Villa Batory, u Radićevoj ulici, a u svrhu prodaje.

Kako piše Glas Slavonije, ovo znači da KBC Osijek konačno može raspisati natječaj za prodaju ove arhitektonske baštine, a za što je postupak suglasnosti pokrenula još u lipnju 2016. godine. Procijenjena tržišna vrijednost ovoga objekta iznosi 4.987.812,60 kuna. No, kako je riječ o nekretnini koja ima svojstvo kulturnog dobra Republike Hrvatske te se svi renovatorski radovi u njoj moraju izvoditi u skladu sa strogim konzervatorskim uvjetima i propisima, poštujući njezino izvorno stanje i, prema mogućnosti, uz upotrebu istih materijala, obnova se procjenjuje na još dodatnih 40 milijuna kuna.

Villa Batory sagrađena je 1906. godine i adaptirana u kirurški sanatorij 1928. godine, a kasnije je dograđena te je do prije nekoliko desetaka godina korištena kao dio ortopedskog odjela KBC-a Osijek, ali je zbog ratnog razaranja i velikih šteta u derutnom stanju i izvan funkcije. KBC Osijek ponudio je vilu prije prodaje Repub­lici Hrvatskoj, Županiji, Gradu Osijeku, navodeći cijenu i druge uvjete prodaje, s obzirom na to da je riječ o nekretnini koja je zaštićeno kulturno dobro i koja podliježe ograničenju sukladno zakonu. KBC Osijek dostavio je dopis od 5. rujna 2018. godine s dokumentacijom iz koje proizlazi da Republika Hrvatska, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija nema namjeru prava prvokupa predmetne nekretnine za procijenjenu vrijednost nekretnine.

Komentirajte prvi

New Report

Close