Ovi dijelovi RH ne potiču dovoljno projekte obnovljivih izvora energije

PXL PXL

Jedinice lokalne samouprave u pet slavonskih županija ne potiču dovoljno projekte iz obnovljivih izvora energije.

Jedinice lokalne samouprave u pet slavonskih županija ne potiču dovoljno projekte iz obnovljivih izvora energije te premalo koriste te izvore kao potencijale ovoga područja, istaknuto je u Osijeku na današnjem predstavljanju istraživanja potencijala obnovljivih izvora energije koje je provedeno u pet slavonskih županija.

Istraživanje je proveo tim stručnjaka iz Energetskog instituta "Hrvoje Požar" u sklopu projekta "Javno zagovaranje i praćenje politika vezanih za obnovljive izvore energije". Taj projekt vodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja u suradnji s još nekoliko nevladinih udruga.

Predstavnik Društva Danijel Rodik kazao je kako je istraživanje pokazalo da slavonske županije ne daju poticaje pojedincima koji bi htjeli graditi solarne kolektore i kotlove na biomasu, što neke druge županije čine.

Da bi se takvi projekti mogli sufinancirati potrebni su određeni kapaciteti, pa se u onim županijama u kojima postoje regionalne energetske agencije takvi se projekti sufinanciraju. U Županijama na ovome području takvih agencija nema dovoljno ili, ako djeluju, još nisu počeli provoditi takve projekte, pa preporučujemo korištenje sredstava europskih fondova i domaćeg Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kazao je Rodik.

Kazao je kako je samo pet gradova na ovome području, Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Osijek, Vinkovci, potpisalo europsku konvenciju o donošenju akcijskog plana za održivu energiju koji bi trebao dovesti do održivog razvoja u području energetike.

Pozvao je županije da privhate energiju biomase kao jedan od najvećih potencijala obnovljivih energetskih izvora, a premalo se koristi s obzirom na potencijale, te sve jedinice lokalne samouprave da nevladinim udrugama omoguće veće sudjelovanje u izradi planova i programa koji se odnose na energiju.

Predstavnik osječkog Press centra za okoliš Kruno Kartus kazao je kako se ovakvim projektima želi potaknuti sudjelovanje javnosti u donošenju odluka o razvoju energetskog sektora na lokalnoj. Dodao je kako je cilj takvih inicijativa održivi razvoj lokalne zajednice na obnovljivim izvorima energije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!