Ove zime na putovanja 'vani' više od lanjskih 237 milijuna eura

Skijaši dali svoj obol potrošnji/Borna Filić/PIXSELL Skijaši dali svoj obol potrošnji/Borna Filić/PIXSELL

U devet mjeseci 2018. izvezeno je usluga za 12,3 mlrd. eura, što je porast za 675 mil., a 82% tog porasta 'nosi' turizam.

U vrijeme zimskih praznika i sezone skijanja posljednjih se godina sve više troši na inozemna putovanja.

S obzirom na ukupan potrošački sentiment, realno je očekivati da će se ove godine nastaviti trend koji je, ako je suditi prema podacima središnje banke, i izraženiji od onoga što sugeriraju uobičajena prebrojavanja kolona automobila u udarnim skijaškim vikendima.

Primjerice, u okviru statistike platne bilance, u prvom kvartalu prošle godine odljed deviza po osnovi usluga putovanja dosegnuo je 295 milijuna eura, od čega se na "osobne razloge" putovanja odnosi 237 milijuna eura.

U istom kvartalu godinu prije rashodi po privatno motiviranim inozemnim putovanjima bili na razini 151 milijun eura, a u zimskom kvartalu 2016. ispod sto milijuna. Ipak, Hrvatska i u prvom kvartalu bilježi neto priljev deviza od putovanja/turizma. 

Platnobilančna statistika sugerira da je nasuprot 300-injak milijuna eura odljeva deviza po osnovi putovanja, u prva tri mjeseca prošle godine istodobno zabilježeno oko 450 milijuna eura priljeva (od čega se 420 bilježi pod "osobne razloge"), a iz godine u godinu i te brojke rastu.

Spomenutih 420 mil. eura prihoda od privatnih putovanja je npr. 18% više nego godinu prije.  Inače, u prvih devet mjeseci 2018. ukupan je izvoz usluga dosegnuo 12,3 milijarde eura, šo je 675 milijuna ili 5,8% više nego u istom razdoblju 2017. godine.

A ukupni je rast ponajprije rezultat rasta prihoda od turizma, koji su povećani za 559 mil. eura ili 6,4 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve