Ove godine 30 novih natječaja ‘teških’ 3,75 milijardi kuna

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 26. siječanj 2018. u 08:03
Do kraja 2017. objavljeno je natječaja u vrijednosti od 56% ukupno dostupnog novca/Thinkstock

Sada znamo da možemo učinkovitije povlačiti novac i da korisnici ne moraju čekati dvije godine u neizvjesnosti hoće li proći, kaže Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za mjere iz Programa ruralnog razvoja u 2018. godini raspisat će ukupno 30 natječaja, za što je, kako su objavili iz Ministarstva, osigurano 3,75 milijardi kuna potpora.

"Ove godine i dalje ćemo otvarati natječaje za mjere za koje su naši poljoprivrednici pokazali najviše interesa poput mjere 4 Ulaganja u fizičku imovinu, koja je predviđena u veljači, a koja se odnosi na biljnu proizvodnju (tip operacije 4.1.1.), dok se u ožujku očekuje natječaj namijenjen Povećanju dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima (tip operacije 4.2.1.) za uljare i mini mljekare", kažu. 

Također, poljoprivrednicima zanimljiva mjera 6 za Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja, u 2018. prvi put omogućuje korištenje sredstava po podmjerama 6.2. i 6.4. koje dosad nisu objavljivane u prethodnim natječajima, a odnose se na tipove operacija 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti te 6.4.1. Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima. U Ministarstvu objašnjavaju kako je fokus i na mjeri 7 Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, koja će biti zanimljiva korisnicima iz jedinica lokalne samouprave, posebice jer je za travanj planirano raspisivanje sektorskog natječaja za provedbu tipa operacije 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu za financiranje izgradnje/rekonstrukcije dječjih vrtića, za što je pokazan veliki interes na prvom natječaju.

Važan zaokret
"Prošle godine smo napravili velik zaokret u korištenju sredstava Programa ruralnog razvoja. Rezultati jednostavnijih procedura i bolje obrade projekata već su vidljivi i daju nam vjetar u leđa za provođenje novih natječaja. Sada znamo da možemo učinkovitije povlačiti sredstva i da korisnici ne moraju čekati dvije godine u neizvjesnosti hoće li proći na natječaju ili odustati od investicija", kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Dodaj kako je objavljen plan natječaja za ovu godinu kako bi se potencijalnim korisnicima dalo dovoljno vremena za planiranje i pripremu. "Čeka nas posao težak 3,75 milijardi kuna. Pratite natječaje, razvijajte ideje, pišite projekte i gradite budućnost naših ruralnih prostora", kaže Tolušić. U Ministarstvu napominju kako će ove godini biti raspisani i natječaji iz nove mjere 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, a konačno i mjera 14 Dobrobit životinja. Prvi put će se provoditi podmjera 10.2. Potpora za očuvanje i održivu uporabu i razvoj genetskih resursa u poljoprivredi te mjera 16  – za projekte suradnje, udruživanje poljoprivrednika i znanstvene zajednice u operativne skupine za rješavanje konkretnih problema poljoprivrednika kroz istraživanja i udruživanje za uspostavu kratkih lanaca opskrbe.

Uz sve spomenute mjere, nastavljaju se i potpore iz mjere 5 Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti" kao i za mjeru 17 Upravljanje rizicima, uz puno bolje uvjete za osiguranje poljoprivredne proizvodnje. U Tolušićevom Ministarstvu napominju kako je značajan napredak u proteklom razdoblju vidljiv je i u mjeri 19. Tako će u 2018. godini natječaje objaviti i LAG-ovi (lokalne akcijske grupe), u skladu sa svojim lokalnim razvojnim strategijama, po kriterijima odabira koji su specifični upravo za područje na kojem se nalaze. 

Natječaji LAG-ova
Prvi natječaj koji će LAG-ovi raspisati odnosi se na tip operacije 6.3.1. Podsjećaju kako je do kraja 2017. godine objavljeno natječaja u vrijednosti od 56% ukupno dostupnih sredstava, od čega je gotovo polovica objavljena tijekom 2017. godine. Hrvatskim poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja isplaćeno je ukupno 3,67 milijardi kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close