Ove godine prodano 10 posto trupaca više nego lani

Autor: Marija Brnić , 19. ožujak 2018. u 22:00
Hrvatske šume objavile popis kupaca kojima je odobrena godišnja isporuka/Thinkstock

Još prevladava vrlo niska, zanemariva obrada trupaca, u najvišem stupnju obrade tek 162,9 tisuća kubika.

Hrvatske šume objavile su odluku o prodaji trupaca za ovu godinu, na temelju provedenog javnog natječaja. Prvi je to natječaj postignut na temelju dogovora između Hrvatskih šuma i proizvođača okupljenih u Udruženju drvo-prerađivača pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a koji je učvršćen bio i potpisivanjem tzv. Pisma razumijevanja, kojim bi se trebalo uspostaviti bolji model raspolaganja i davanja prioritet dati proizvodnji višeg stupnja finalizacije i umanjiti godinama razvijanu trgovinu i izvoz trupaca.

Sudeći prema prvim reakcijama iz redova drvne industrije, dobre su naznake da se ide prema umanjivanju mogućnosti manipuliranja vrijednim sirovinama, koje je godinama vezivano uz ovaj natječaj Hrvatskih šuma.  Tristotinjak tvrtki koje su aplicirale za nove količine trupaca, prema informacijama iz Hrvatskih šuma, u svojim je zahtjevima tražilo više od tri milijuna kubnih metara trupaca, a nakon provedenog natječaja odobreno je ukupno 2.344.078 kubika. To je značajan porast u potražnji kupaca, kažu u Hrvatskim šumama, podsjećajući da je u 2017. godini ugovoreno bilo ukupno 2.128.784 kubnih metara drva.

 

Smiljanić

Količine na papiru odgovaraju kriterijima koji su prethodno dogovoreni.

 

Ovogodišnji rekorderi
Rekorder i ove godine je tvrtka Murata Pašića Šerif Eksport-import, kojoj je odobreno 127 tisuća kubnih metara drva, jednako kao i u 2017. Nešto više od 100 tisuća kubika odobreno je i tvrtki Cedar, treća na listi je Spačva koja će ugovoriti nešto manje od 51 tisuće kubika drva. Većini poduzetnika s najvišim količinama trupaca odobrene su otprilike iste koje su imali ugovorene za prošlu godinu, a među onima koji mogu biti zadovoljni je Stolarija i pilana Ratković, koja će kupiti 50 tisuća kubika, za 15 tisuća više nego prošle godine. Identične količine prodat će se Drvodjelcu 49 tisuća, te Spin Valisu, 44 tisuće, a tvrtkama Bjelin Ogulin i Bjelin doo zajedno će se prodati 82 tisuće kubika. 

Čista računica
Iz Hrvatskih šuma ističu kako su odobrene količine izračunate na temelju zahtjeva kupaca i raspoloživih količina iz plana sječa za 2018., a svi elementi koji su utjecali na izračun početnih količina po vrsti drva, proizvodima i razredu završenosti, preuzimani su iz prijave kupaca, odnosno iz dostavljenih podataka o njihovim izlaznim računima.   

Generalno je posao ovoga puta dobro odrađen, s puno prethodnih rasprava i dijaloga između Hrvatskih šuma s većinom poduzetnika koji apliciraju za kupnju i sa stajališta sektorskog udruženja takav način rada je za pozdraviti, prvi je komentar direktora Hrvatskog drvnog klastera Marijana Kavrana. I Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji trenutno boravi na sajmu u Šangaju, zadovoljan je objavljenom odlukom Hrvatskih šuma o prodaji trupaca.

"Ispoštovano je u cijelosti sve što je bilo prethodno usuglašeno pismom razumijevanja, količine na papiru odgovaraju kriterijima koji su prethodno dogovoreni, a ono što je najbitnije, postupak je obavljen transparentno, kaže Smiljanić, dodaje da je u skladu s dogovorenim kriterijima nekima od prijavljenih količina korigirana, nekima je povećana, nekima smanjena. Za očekivati je, kaže, da jedan manji broj bude nezadovoljan raspodjelom, a što se dalo naslutiti i iz rasprave vođene s Hrvatskim šumama pri HGK-u. Oni koji drže da su oštećeni imati će priliku žaliti se Hrvatskim šumama, a ta mogućnost otvorena im je do kraja ovog tjedna, 23. ožujka. Osim onih poduzetnika koji su nezadovoljni rezultatom natječaja zbog toga što im je dodijeljena količina manja od one koju su oni tražili ili one koju su imali ugovorene za 2017., žalbe se može očekivati i od stotinjak tvrtki i obrta kojima je iz Hrvatskih šuma dana odbijenica. 

Bez 'papira'
No, iz odluke je vidljivo da najveći dio ne može očekivati drugačiji odgovor, budući da dobar dio njih ili nije priložio potrebnu dokumentaciju ili ne ispunjavaju formalne uvjete za natjecanje, ali i iz objavljenog pregleda vidljivo je i da najveći dio odbijenih ima određena porezna dugovanja. 

Ne manjka kritika
Iako je situacija nešto popravljena u odnosu na ranije godine, još u strukturi odobrenih količina prevladava vrlo niska, zanemariva obrada trupaca. Točnije, od 2,344 milijuna kubika koje će se raspodijeliti najveći dio, nešto više od polovice, odnosi se na najniže razrede obrade, od 0 do 2, dok će za najviši stupanj obrade biti upotrijebljen 162,9 tisuća kubika drva. Među tvrtkama kod kojih prevladava najveći udio proizvodnje u razredu 8 su tvrtke Bjelin, Calligaris, DI Klana, Ciprijanović. Šerif Export-import, koji i ove godine dobiva najveće količine drva, 127 tisuća kubika, i to bukve, a više od polovice neće imati obradu, dok će oko 56 tisuća kubika obrađivati u razredu 2. Kritike iz redova proizvođača čuju se prema odobrenjima koja su dana pojedinim manjim tvrtkama, a jedna od prozvanih je Blaža obrt iz Đakova, čiji se vlasnik Marko Spajić lani javno obrušio na Hrvatske šume i Ministarstvo poljoprivrede optužujući ih ga se uporno ostavlja bez sirovine, premda, tvrde, rade finalne proizvode, točnije skije. U 2018. Blaža obrt povećava za 50 posto svoju sirovinu, uglavnom jelu, na 17 tisuća kubika. 

Težak posao
"Želimo istaknuti kako je izuzetno teško raspodijeliti raspoloživu količinu trupaca na način da svi drvoprerađivači budu zadovoljni, jer instaliranih kapaciteta u Hrvatskoj ima višestruko više nego što ima drvne mase na raspolaganju. Upravo je zato u predmetnom Javnom pozivu prednost u dodjeli sirovine dana proizvođačima namještaja, jer dodaju najveću vrijednost sirovini te uglavnom zapošljavaju najviše radnika, i malim pilanarima, jer su jamstvo opstanka stanovništva u ruralnim krajevima", poručuju iz Hrvatskih šuma.

Vukovarska investicija

Solidarnošću do 20.000 kubika
Solidarnošću poduzetnika iz drvnog sektora u pregovorima s Hrvatskim šumama dogovoreno je da se iz ukupne raspoložive godišnje količine drva 20 tisuća kubnih metara zadrži za investitora koji će u Vukovaru pokrenuti proizvodnju namještaja u kojoj će biti otvoreno 500 radnih mjesta. Iz Hrvatskih šuma zasad nema nikakvih informacija o tome kako se planira dati u korištenje spomenutu količinu i kako se po tom pitanju odvija suradnja s Gradom Vukovarom, a ne izjašnjavaju se niti o tome kako će se raspolagati s tom količinom u slučaju ako se u ovoj godini ne stvore uvjeti za aktivaciju. Naime, čak i da se ulagač brzo pojavi, malo je izgledno da će tako brzo pokrenuti proizvodnju i koristi osiguranu sirovinu za ovu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close