Ove godine prijave direktno preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2015. u 11:34
Foto: http://makarska.hr

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela Odluku o izmjeni Programa energetske obnove obiteljskih kuća, donesenog u ožujku prošle godine.

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela Odluku o izmjeni Programa energetske obnove obiteljskih kuća, donesenog u ožujku prošle godine. Izmjenama programa je olakšana i ubrzana procedura prijave te je omogućena prijava svih građanima Hrvatske, bez obzira na lokaciju.

Od ove godine će se građani za sredstva moći prijaviti direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je nositelj programa sufinanciranja. Građani će svoje prijave moći slati na adresu Fonda nakon što se objavi Javni poziv u kojem će biti objavljen popis potrebne dokumentacije i ostali uvjeti. Javni poziv bit će objavljen na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost početkom travnja. Od mjera energetske učinkovitosti Fond će građanima sufinancirati zamjenu vanjske stolarije, toplinsku zaštitu vanjske ovojnice i zamjenu sustava grijanja sustavima s kondenzacijskim plinskim kotlovima.

Od obnovljivih izvora energije, sufinancirat će se sunčani toplinski kolektori, kotlovi na biomasu te dizalice topline. Sve mjere trebaju zadovoljavati tehničke kriterije koji će biti objavljeni uz Javni poziv. Jedna kuća će se moći prijaviti za sufinanciranje više mjera, a maksimalan iznos poticaja će biti definiran za svaku pojedinu mjeru. Postotak poticaja će se kretati od 40-80% i ovisi o statusu grada ili općine u kojoj se nalazi kuća.
U Programu je izmijenjena i definicija obiteljske kuće, pa će se sada za sufinanciranje moći prijaviti isključivo postojeće kuće kojima je više od 50% bruto podne površine namijenjeno stanovanju te imaju najviše 3 stambene jedinice i građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2. Prioritetnima za obnovu se smatraju kuće građene između 1945. i 1987. godine, s obzirom da imaju najlošija energetska svojstva.

Kako bi lakše ostvarili bespovratna sredstva za obnovu obiteljskih kuća, Grad Makarska će u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizirati informativnu tribinu, o čemu ćemo na vrijeme informirati javnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close