Ove godine još skuplje režije, a dodatni udar na džep osjetit će i pušači

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2014. u 14:51
Thinkstock

Projekcije za 2014. govore kako od svibnja do prosinca režijski troškovi poskupljuju za oko 1.620 kuna, piše Glas Slavonije.

Projekcije za 2014. govore kako od svibnja do prosinca režijski troškovi poskupljuju za oko 1.620 kuna, piše Glas Slavonije. Naime, zbog Vladinih odluka, usklađivanja cijena energenata s onima u EU, tržišne liberalizacije goriva i očuvanja okoliša, građani na proljeće mogu očekivati poskupljenja struje, vode, plina, troškova zbrinjavanja otpada iz kućanstava i benzina.

Računi za plinsko grijanje u sezoni 2014./2015., iako je to teško za povjerovati, bit će još veći, navodi Glas Slavonije. Naime, plin je u Hrvatskoj trenutačno, unatoč dosadašnjim poskupljenjima, i dalje jeftiniji nego u zemljama EU. Da bi se cijene uskladile, u 2014. očekuje se njihov rast od oko 20 posto. Kako prosječna obitelj koja se grije na plin mjesečno za ovaj energent izdvaja oko 500 kuna, može se očekivati da će uskoro izdvajati 100 kuna više. Tako će, uz pretpostavku da do poskupljenja ne dođe prije 1. svibnja, već na ovoj stavki kućni budžet do kraja godine biti manji za 800 kuna, piše list.

Poskupljenje od 20 posto očekuje se i kada je u pitanju struja. Kada se ono primijeni na prosječni račun građana od 200 kuna, kroz osam mjeseci kućni budžet će biti “olakšan” za minimalno 320 kuna. No, ipak, napominje se kako je ovo poskupljenje uvjetovano najavom povlačenja dobiti iz HEP-a u državni proračun.

Dodatni udar na kućne budžete u 2014. bit će i sasvim izgledno poskupljenje cigareta, što je mnogim Hrvatima luksuz kojeg se teško odriču. Očekuje se poskupljenje do čak pet kuna po kutiji što znači da prosječnog pušača, koji dnevno popuši jednu kutiju cigareta, očekuje dodatni mjesečni izdatak od 150 kuna. Odnosno, na razini osam mjeseci, umanjenje kućnog budžeta za čak 1.200 kuna, navodi Glas Slavonije.  

Komentirajte prvi

New Report

Close