Ove godine 600 milijuna kuna za energetsku učinkovitost i zbrinjavanje otpada

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2015. u 15:50
Foto: http://www.kzz.hr/

U srijedu, 28. siječnja 2015. godine u Varaždinu su predstavljeni programi energetske učinkovitosti i zaštite okoliša za 2015. godine Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović naglasio je prilikom predstavljanja programa kako će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost distribuirati građanima i drugim sudionicima kroz 36 javnih natječaja i poziva sukladno programima Vlade i ministarstva, a vezano uz energetsku obnovu i učinkovitost te zbrinjavanje otpada, čak 600 milijuna kuna, dodavši kako su navedena sredstva namijenjena povećanju kvalitete života i stanovanja. „Sve što radimo na projektima i programima Vlade ima za cilj da svaka kuna koju smo potrošili  ili ćemo potrošili bude usmjerena na povećanje kvalitete života i stanovanja.

Energetskom obnovom kuća i višestambenih zgrada poboljšava se kvaliteta života, dok se režijski troškovi smanjuju za 40 do 60 posto, a čuvaju se i radna mjesta jer  radove izvode lokalni obrtnici – stolari, krovopokrivači, fasaderi“, pojasnio je ministar Zmajlović. Program obnove obiteljskih kuća, kako je dodao, izaziva najveći interes građana na kojima je ove godine  veći naglasak. „Iskustvo od prošle godine, kada smo osigurali 160 milijuna kuna, govori da je bilo određenih prepreka zato jer su natječaje provodile općine, gradovi i županije.

Više od 50 posto jedinica nije se javilo na Fond i zato mijenjamo model: od ove godine građani će izravno putem Fonda imati mogućnost iskoristiti te poticaje. Neće moći svi u jednoj godini, ali imamo dovoljno novaca. Plan je ove godine obuhvatiti 10.000 obiteljskih kuća, uz subvenciju od 40%“, rekao je Zmajlović te posebno naglasio da će navedenih 600 milijuna kuna, inicirati milijardu i 200 milijuna kuna ukupnih investicija.

Samu podršku razvoju i realizaciji projekata te plan javnih poziva i natječaja u ovoj godini predstavio je direktor Fonda  za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muellernaznačivši da je Fond spreman financirati sve kvalitetne projekte i programe. Prezentaciji programa su nazočili i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan  Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnici Varaždina i Čakovca Goran Habuš i Stjepan Kovač te saborski zastupnik Mario Habek.

Komentirajte prvi

New Report

Close