Čak i mještani pričaju: Ovo je grad za doći i umrijeti

Autor: Poslovni.hr , 08. kolovoz 2016. u 09:22
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ovakvih primjera u Slavoniji ima mnogo, no bez ulaganja, znanja i političke volje slavonski gradovi mogli bi postati gradovi duhova.

Gospodarska kriza ostavila je teške posljedice na istoku Hrvatske: mnogi mladi odlaze trbuhom za kruhom jer posla jednostavno nema. Takva sudbina snašla je i grad Ilok – najistočniju točku Hrvatske. U lipnju ove godine ondje je zabilježeno 428 nezaposlenih, piše HRT.

Ilok ima oko četiri tisuće stanovnika, a među njima uglavnom dominiraju osobe treće životne dobi. Većina mladih napustila je grad. Stalnog posla nema – uglavnom javni radovi ili sezonski poslovi. Oni koji imaju djecu već ih sada savjetuju da čim završe školu krenu dalje. Nema posla ni za one sa srednjim niti s visokom stručnom spremom. Nema gospodarstva, nema poljoprivrede, nema ničeg više. Dakle stvarno grad za doći i umrijeti, kažu mještani.

I iz Gradske uprave poručuju da u bližoj budućnosti nema mjesta za napredak. Nažalost novih radnih mjesta nema. Očekujemo nešto preko projekata koji sad kreću iz europskih fondova i prekograničnih projekata. Projekti kreću u ovoj godini, pripreme su trajale predugo čini mi se, iskren je gradonačelnik Iloka Zvonimir Dragun. 

Mnogi turisti kruzerima pristaju u Iloku stoga bi se ulaganjem u turizam moglo nešto pokrenuti, nopotreban je i sadržaj kako bi se turisti ondje i zadržali. Ivan Knezović izlaz je našao u seoskom turizmu.Ja žena i petero djece jest moramo, ručat moramo. Sve što god napravimo sami – nismo platili i to je to. Žena je u kuhinji, kćeri služe, ja sam tu, pečem roštilj… Obiteljski radimo sve od vinograda do vina.

Ovakvih primjera u Slavoniji ima mnogo, no bez ulaganja, znanja i političke volje slavonski gradovi mogli bi postati gradovi duhova.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Potpore najviše porasle Todoriću, nered izazvali novopečeni seljaci
procitajte clanak

Goruci problem slavonije zbog koje ljudi napustaju istu je isplata poticaja. Ali poticaja nekima. Za druge nema. Da tako posluju u Francuskoj ili Austrii davno ih ne bi bilo.
Ali kako mi nismo Francuska ili Austrija ili Svicarska tako cemo mi nestati.

slavonci moraju postati profesionalni “graničari stari” da im to bude plaćeno, inaće će samo biti izrabljivani i za ratove korišteni

@john galt-problem je malo širi od socijalnih transfera koji su posljedica nameta! Pogledajmo Šume, komore, županije i dr. “kruha bez motike” sustave!

New Report

Close