Ovaj tjedan trebale bi se znati kazne za neopravdane izostanke iz sabornice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2017. u 15:06
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Trebali su to osjetiti već na paušalu za srpanj, no kažnjavanje je pomaknuto za jedan mjesec zbog ‘zbrke’ nastale s izvješćima o izostancima.

Ovaj tjedan konačno bi se trebalo znati koji će zastupnici biti novčano kažnjeni zbog neopravdanih izostanaka iz sabornice u prvoj polovici srpnja, odluku o tome u četvrtak bi trebao donijeti saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Da će se Odbor sastati u četvrtak, Hini je potvrdio njegov predsjednik Ante Sanader (HDZ). Sastat ćemo se u četvrtak, pogledati materijale koje su nam klubovi dostavili i potom donijeti odluku, rekao je Sanader ističući kako će zastupnici s neopravdanim izostancima kazne 'osjetiti' na plaćama, odnosno paušalu za kolovoz.

Trebali su to, doduše, osjetiti već na paušalu za srpanj, no kažnjavanje je pomaknuto za jedan mjesec zbog 'zbrke' nastale s izvješćima o izostancima koje su Odboru dostavili klubovi, a po kojima bi se od 273 izostanka, koliko ih je bilo u pola srpnja, neopravdanima smatrali samo izostanci šestero 'mostovaca' i nezavisnog Željka Lackovića, dakle sedam od ukupno 151 zastupnika.

Kako bi se nejasnoće raščistile, a traženi materijali dopunili, Odbor je klubovima dao rok do 25. kolovoza, pri čemu je Sanader poručio kako činjenica da se sve pomiče za jedan mjesec ne znači da će zastupnici koji su neopravdano 'zaobišli' Sabor proći 'lišo', odnosno kaznit će ih se na paušalu za kolovoz koji se isplaćuje početkom rujna.

Hrvatski sabor je proljetos, na inicijativu Mosta NL, izmijenio Zakon o pravima i dužnostima zastupnika i time po prvi put omogućio novčano kažnjavanje zastupnika koji neopravdano izostaju sa plenarne sjednice na način da im se za svaki takav izostanak mjesečni paušal od 1500 kuna umanjuje za 150 kuna.

Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolestan, što mora dokazati liječničkom potvrdom, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu, nazočiti društvenim, političkim kulturnim i drugim skupovima na koje je pozvan.

Zastupniku koji je i vijećnik, neće se opravdati ako sa saborskog zasjedanja izostane zbog odlaska na sjednicu općinskog ili gradskog vijeća, odnosno županijske skupštine u koju je izabran. Naime, kad se zakon mijenjao, Mostov je stav bio da bi se, ako bi se to pravdalo, poslala poruka kako je vijećnička dužnost važnija od zastupničke.

Komentari (3)
Pogledajte sve


ja bih bio za standardnu kaznu:
strogi ukor pred iskljucenje (iz sabora naravno)

ne bi me začudilo da izglasaju kaznu, 15 dana Brijuna po 7 kuna

koliko para dobije svejedno i da se uopce ne pojavi 4 godine u saboru ?

ja bih bio za standardnu kaznu:
strogi ukor pred iskljucenje (iz sabora naravno)

New Report

Close