Ova općina je rekorder po davanjima za djecu

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2016. u 10:24
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Općina roditeljima školaraca refundira troškove knjiga u iznosu od 1500 kuna, besplatan je prijevoz osnovaca i srednjoškolaca…

Općina Vir bi komotno mogla stati uz bok razvijenih europskih zemalja koje drže do obiteljske politike, piše Večernji list.

U Viru je vrtić za djecu besplatan, općina roditeljima školaraca refundira troškove knjiga u iznosu od 1500 kuna, besplatan je prijevoz osnovaca i srednjoškolaca, a školarcima općina financira i “marendu” izdvajajući za to 1800 kuna godišnje po djetetu.

Usto, redovnim studentima izvan Zadarske županije plaća stipendiju od 1200 kuna, a unutar županije 800 kuna, dajući dodatnih 400 kuna za djecu koja su odlični studenti. Rezultati takve politike već su vidljivi. Tako su u vrtiću 2001. imali 17 djece, a lani 72 djeteta.

U Vir se doseljavaju mlade obitelji iz Zadra, Zagreba i drugih gradova i mjesta, kažu nam u toj općini, a doseljavanje i porast broja djece u vrtiću povezuju s pronatalitetnom politikom. Kako je Vir prijatelj gradu Oslavany u Češkoj, virska djeca od 5. osnovne do 1. srednje idu na besplatno skijanje u Češku, a češka djeca dolaze besplatno na ljetovanje u Vir.

Inače najveću naknadu, 20.000 kuna za rođenje djeteta, bez obzira na to koje je po redu, u Hrvatskoj izdvaja općina Molve, no tek od 2014. pa će se učinak te mjere tek vidjeti za koju godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close