Ova hrvatska regija prvak je na području zaštite potrošača

Autor: Agencija VLM , 29. prosinac 2012. u 11:24
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Gradsko vijeće je upravo osnovalo Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga – opskrbu pitkom vodom, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda…

Karlovačka županija prednjači u Hrvatskoj po primjeni Zakona o zaštiti potrošača – tvrdi Željko Tomašić, predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača, koja djeluje na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke i Istarske županije.

Pomaci su urađeni, unatoč i dalje teškim problemima, ponajviše oko toplinarstva.

Uravnoteženo tijelo

Gradsko vijeće Karlovca je upravo osnovalo Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga, što podrazumijeva opskrbu pitkom vodom, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, prijevoz putnika u javnom prometu, održavanje čistoće, odlaganje komunalnog otpada, održavanje groblja i pogrebne usluge, obavljanje dimnjačarskih poslova i distribuciju i opskrbu toplinskom energijom. Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga djelovat će na razini gradonačelnika kao predstavnika izvršne vlasti i na razini Gradskog vijeća kao predstavničkog tijela. Vijeće za zaštitu potrošača ima osam članova. Glasnogovornik Udruge za zaštitu potrošača Korana Srećko Curman i predsjednik Udruge suvlasnika-stanara Karlovac Alen Kristović predstavljaju u njemu udruge za zaštitu potrošača. Dogradonačelnica Marina Kolaković (HSS) i savjetnik za poduzetništvo u gradskoj upravi Kruno Šobot predstavljaju izvršnu vlast. U predstavničkoj su gradski vijećnici Boro Mrkalj (HDZ) i Miroslav Delić (SDP). Kao nezavisni stručnjaci u Vijeće su izabrani tajnici županijskih komora Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore Damir Furdek i Miroslav Seljan. Tajnica Vijeća za zaštitu potrošača je Biserka Cukina-Tropčić, viša stručna suradnica za rad s gradskim tvrtkama, poduzetništvo i obrtništvo u Gradu.

Ništa bez mišljenja

– Osim Karlovca, niti jedna lokalna samouprava u Hrvatskoj nema savjetodavno tijelo na izvršnoj i predstavničkoj razini – napominje Tomašić.

Niti jedna odluka koja se tiče javnih usluga ne može se donijeti bez prethodnog mišljenja Vijeća za zaštitu potrošača javnih usluga. Udruga za zaštitu potrošača Korana je nedavno dobila i prostor za rad u Karlovcu u Branimirovoj 15 gdje prima stranke.

Komentirajte prvi

New Report

Close