Outsourcing bi uštedio proračunu 700 mil. kn godišnje

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2014. u 22:00
S. Linić i M. Opačić/Goran Jakuš/PIXSELL

Oprečni stavovi poslodavaca, Vlade i sindikata.

Konferencija o modelima učinkovitog upravljanja neosnovnim djelatnostima u javnom sektoru potvrdila je oprečne stavove poslodavaca, sindikata i Vlade o outsourcingu, odnosno izdvajanju pratećih djelatnosti u javnom sektoru.

Ta je mogućnost otvorena i njoj Vlada intenzivno razmišlja, uz privremeni izuzetak zdravstva, potvrdila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. Ona smatra da je prelazak zaposlenih koji se ne bave osnovnom djelatnošću ustanova u kojima su zaposleni, kod novog, privatnog poslodavca, najracionalnije rješenje za smanjenje troškova. Državni proračun pritom ostvaruje uštede na materijalnim izdacima između 10 i 30 posto, što bi godišnje bilo približno 700 milijuna kuna. Pored outsourcinga, još nisu odbačene druge dvije opcije – poboljšanje efikasnosti unutar institucija javnog sektora i osnivanje "spin-off entiteta", tj. tvrtke u javnom vlasništvu stvorene na temelju izdvojene gospodarske cjeline.

Odluka o izboru modela očekuje se u svibnju ili lipnju, no sindikalisti smatraju da je Vlada već donijela političku odluku te nisu sigurni da je to ispravan smjer. Predsjednica Koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti (HUP) Ines Vodanić ističe pak kako bi članice Koordinacije u slučaju preuzimanja zaposlenika javnog sektora to učinile uz poštovanje njihovih prava od jedne do pet godina. Prema predstavljenoj studiji, usluge među kojima su čišćenje, pranje… opterećuju državni proračun s 3,4 milijarde kuna godišnje (bez režija) i zapošljavaju 26.500 ljudi. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

vladajući ali i oporba vuku samo iznuđene poteze.Takvi potezi počinju od najnezaštičenijih i služe da bi sve ostalo isto…

Outsourcing je zanimljiva ideja zbog koje bi se pod pritiskom mogle naći desetine tisuća članova političkih stranaka (tzv. frakcija SKH), jer se državni aparat smanjuje i neće biti u njemu mjesta za sve koji bi tamo htjeli primati osobne dohotke za svoje prosječne radne doprinose.

New Report

Close