‘Otvorite granice, inače prijeti gospodarska katastrofa’

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2015. u 08:48
Ivan Škorić, Josip Zaher i Želimir Kramarić

Zatvaranje granice sa Srbijom izazvalo bi štetu i izvoznicima u Rumunjsku, Makedoniju, Grčku, Rusiju…

Apeliramo na donositelje odluka da granice za teretni promet, odnosno gospodarstvenike, budu otvorene kako bi se spriječila moguća katastrofa za hrvatsko gospodarstvo.

Jednako apeliramo na Srbiju da ne kreće s rigoroznim mjerama koje će oštetiti i hrvatske i srbijanske gospodarstvenike, rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher na konferenciji za medije na temu gospodarskih posljedica izbjegličke krize.  Gospodarstvenici su alarmirali HGK o mogućim katastrofalnim posljedicama izbjegličke krize i od HGK tražili zaštitu. Direktor kontrolinga Kraša Mijo Batinić navodi kako su najavljene mjere vrlo ozbiljne i bile bi, ako se ostvare pogubne, za konditorsku industriju, osobito za Kraš, koji je tradicionalni izvoznik u Srbiju, ali i na područje Makedonije, Kosova. Godišnje preko tog jednog prijelaza izvoze 2000 tona konditorskih proizvoda.

"Nismo bezbrižni već smo vrlo zabrinuti", kazao je Batinić navodeći kako tim prijelazom i uvoze sirovine koje dolaze iz Turske pa bi im i proces proizvodnje mogao biti ugrožen. Problem je nastao i za Končar Ugostiteljsku oprema, koji svoje proizvode izvoze u Srbiju, ali i uvoze tehniku iz Srbije. "Šteta je svake minute i dana jer imamo i ugovorene penale pa nam je ugrožen i nastavak proizvodnje", kazao je Vinko Štefanić, predsjednik Uprave.

"Najveće posljedice imat će tvrtke koje posluju sa Srbijom, ali i svi oni čije je poslovanje na bilo koji način povezano s teritorijem Srbije", rekao je Zaher te dodao kako Hrvatska ne može biti otok u srcu Europe. Zatvaranje granice sa Srbijom izazvalo bi štetu i za poduzetnike koji izvoze na gotovo cijelo područje istočne i jugoistočne Europe – Rumunjske, Makedonije, Grčke, Rusije, Bugarske, a tranzit robe bi u tom slučaju bio samo prema BiH", kazao je Zaher. "Šteta hrvatskim gospodarstvenicima u izvozu u Srbiju zbog zatvaranja granica, prema procjenama, iznosila bi milijun eura dnevno, a za Mađarsku 600.000 eura", rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić.

Iz Agrofructusa upozoravaju na to da posljednjih nekoliko dana trpe veliku štetu zbog zatvaranjem graničnih prijelaza sa Srbijom. Tvrtka je dogovorila posao prodaje jabuke u Srbiju s tvrtkom Agrofructus VIP. Ugovorena količina je 3000 t, a dosad je realizirano samo pet kamiona ili oko 100 t robe i već sada izgubili su mogućnost izvoza 1000 tona jabuke. U Hrvatskoj nedostaje skladišnih kapaciteta i pvc box paleta u koju se jabuka bere te su s ovim poslom uspjeli dogovoriti da se sva jabuka s ovog područja ubere u agrotehničkim rokovima i uskladišti na propisan način, a očekivana berba u Slavoniji i Baranji je oko 6000 tona. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve mi se čini da će ova Milanovićeva SDP+HNS Kukuriku Vlada uspjeti uništiti i Turizam.
Milanović se bezobrazno svađa i vređa nediplomatski građane susjednih zemalja Slovenije,Mađarske,Srbije i Austrije.
Nezamislivu katastrofu gospodarstvu napravio je blokirajući granicu na Bajakovu gdje kamioni s hranom stoje po 4-5 dana u koloni od 20 km.

Uopće se nebi iznenadio da su srpski Vučićevi hakeri blokirali telefone , internet , banke , trgovine , cjelo gospodastvo , javne službe , burzu…ukratko , cjela Hrvatska je bila 10 sati vračena u prošlo stoljeće.

New Report

Close