Otvorena prva zagorska sunčana elektrana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. svibanj 2013. u 13:32
Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Tvrtka “Krklec metal” iz Huma na Sutli prvi je investitor i vlasnik sunčane elektrane u Krapinsko-zagorskoj županiji koja je danas službeno počela s radom i proizvodnjom električne energije.

 Tvrtka "Krklec metal" iz Huma na Sutli prvi je investitor i vlasnik sunčane elektrane u Krapinsko-zagorskoj županiji koja je danas službeno počela s radom i proizvodnjom električne energije.

Riječ je o integriranoj fotonaponskoj elektrani vršne snage 30 kw, a otkup električne energije je u potpunosti dogovoren sa HERA-om po cijeni od 2,23 kuna za kilovatsat u slijedećih 14 godina, potvrdio je za Hinu vlasnik i direktor tvrtke Ivan Krklec.

Prva sunčana elektrana u Zagorju izgrađena je na krovu poslovnog objekta tvrtke "Krklec metal", koja je u cijelosti financirala projekt, 25 posto vlastitim učešćem te 75 posto iz kredita. Rok povrata investicije je osam godina. Izgradnja same elektrane odnosno realizacija cjelokupnog projekta trajala je nešto više od godinu dana.

Vlasnik tvrtke ističe da je relativno brzi povrat investicije jedan od osnovnih razloga odluke da se krene u projekt sunčane elektrane.

Također, u tvrtci naglašavaju da će vlastitom proizvodnjom energije riješiti nepravilnosti poput pada napona električne energije za vrijeme rada strojeva.

Prvu sunčanu elektranu otvorila je obnašateljica dužnosti župana Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak najavljujući ujedno i skoro otvaranje nove sunčane elektrane na krovu privatne kuće u mjestu Miljana.

Komentirajte prvi

New Report

Close