Otvoren stečaj Helios Farosa, blokirani s 90 mil. kuna

Autor: Suzana Varošanec , 11. veljača 2016. u 22:01
Helios Faros ima vrijednu imovinu

Turistička kompanija je u većinskom vlasništvu Validusa u stečaju (70%), dok je prema ZSE u top 10 dioničara i država, s udjelom od 7 posto kojim upravlja CERP.

Trgovački sud u Splitu otvorio je na prijedlog Fine stečaj tvrtke Helios Faros koja je u dugotrajnoj blokadi s nepodmirenim obvezama sredinom siječnja u iznosu od 90 milijuna kuna.

Tvrtka ima znatniju imovinu te je u većinskom vlasništvu Validusa u stečaju (70%), dok je prema ZSE u top 10 dioničara i država, s udjelom od 7% kojim upravlja CERP. Za stečajnu upraviteljicu imenovana je Mira Hajdić, vjerovnici su pozvani da prijave tražbine, a ispitno i izvještajno ročište zakazano je za 29. travnja. No, moguća je i žalba dužnika Visokom trgovačkom sudu, što se ovdje i očekuje: naime, dužnik je inzistirao na prekidu postupka, predlažući sudu da  donese "svrsishodnu, a ne formalnu odluku", za koju je ustvrdio da bi donijela štetu svim sudionicima i samom dužniku.

U konkretnom slučaju provodeći prethodni postupak za ispitivanje uvjeta za otvaranje stečaja, stečajni sud na kraju nije našao nijedan razlog da bi prekid tog postupka sve do odluke Upravnog suda u Splitu bio zakonski moguć, počevši s time da tužba Upravnom sudu nema odgodni učinak. Kako je pojašnjeno u obrazloženju, riječ je i o sporu u kojem Finino rješenje o obustavi predstečaja iz 2014. ne osporava sam dužnik, nego vjerovnik hvarski Stari Grad.

Njegov, pak, interes kao vjerovnika, pa i javni interes da uspije u stečaju dužnika vrlo je detaljno elaboriran, što neki tumače i kao pravu pravnu lekciju. Inače, u konkretnom slučaju Fina je nakon obustave predstečaja podnijela prijedlog za stečaj zato što u "razdoblju dužem od 60 dana ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje, koje je trebalo, na temelju valjane osnove za plaćanje, bez daljnjeg pristanka dužnika naplatiti s bilo kojeg od njegovih računa". 

Komentirajte prvi

New Report

Close