Otvoren pogon za proizvodnju kupaonske opreme Aquaestila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2014. u 16:47
Boris Ferkula, suvlasnik Aquaestila. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U poslovnoj zoni u Generalskom Stolu u četvrtak je otvoren pogon za proizvodnju kupaonske opreme s dvadeset radnih mjesta tvrtke Aquaestil, za koji je utrošeno oko pet milijuna kuna.

 U poslovnoj zoni u Generalskom Stolu u četvrtak je otvoren pogon za proizvodnju kupaonske opreme s dvadeset radnih mjesta tvrtke Aquaestil, za koji je utrošeno oko pet milijuna kuna.

Time je proširen proizvodni program tvrtke Aquaestil čiji pogoni u Dugoj Resi, Ozlju i Našicama 75 posto proizvoda izvoze na tržište Europske unije, Australije i SAD-a.

Novi pogon na prigodnoj su svečanosti otvorili karlovački župan Ivan Vučić i suvlasnici tvrtke Boris Ferkula i Stjepan Basar.

Govoreći o investiciji Ferkula je rekao da je u rekonstrukciju i opremanje zgrade bivšeg pogona Pamučne industrije utrošeno oko pet milijuna kuna te da je osim toga u posljednjih pet godina u Ozlju i Dugoj Resi investirano oko 20 milijuna kuna.

U četiri pogona Aquaestila ukupno tristo radnika proizvodi kade, tuškade, staklene kabine, umivaonike i kupaonski namještaj, a orijentacijom ka izvozu uspjeli su i u recesijskim uvjetima povećati proizvodnju i prodaju za 30 posto.

Ferkula ističe kako su se okrenuli ulaganjima u nove proizvode i tehnologije i poboljšanju kvalitete proizvoda. Primjerice, sada su im novi proizvodi posebni elementi za izradu kada od keramičkih pločica, započela je inicijalna proizvodnja, a prvi izvoz za takvo uređenje kupaonica počet će iduće godine na tržištu SAD-a.

Dio proizvodnje već radi, a za dio još traje nabavka strojeva i opreme. Riječ je o ulaganju od 1,5 milijuna kuna, a 40 posto sredstava dobili su iz Fonda za regionalni razvoj EU.

Župan Vučić je naglasio da je Karlovačka županija Aquaestilu za investiciju u novi pogon subvencionirala kamatu po jednoj od tri postojećih kreditnih linija, dodajući kako mu je žao što nema više interesa za subvencioniranje kamata i za jamstva.

"Stoji nam 20,4 milijuna za garancije za komercijalne kredite i nitko ih neće", rekao je Vučić i čestitao Aquaestilu na stalnim rastu i razvoju.

Predsjednik HGK Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman rekao je da u Karlovačkoj županiji 59 posto ukupnog prihoda čine prihodi od industrije te da je po tome "Karlovačka županija najindustrijska županija u Hrvatskoj".

Znatan dio čine tradicionalna velika poduzeća, ali ima primjera poput Aquestila koji su nastali u cijelosti u novoj Hrvatskoj, sve su potencijale sami razvili i još k tome, kaže Kuzman, vrijeme krize koriste za ekspanziju i rast zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji i inovacijama.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Želimo Vam sreću i uspjeh u poslovnoj utakmici i što bolje poslovne rezultate !

Vrlo pametno i svaka čast da su uspjeli u krizi neštp postići, u svakom slučaju imaju jako lijepu kupaonsku opremu.

New Report

Close