Otvoren Forum struke: Projekt pomoći za 105 tisuća nezaposlenih mladih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. travanj 2014. u 16:06
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Forum struke 2014 – najveća studentska manifestacija u Hrvatskoj s međunarodnim karakterom u organizaciji Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske otvoren je danas u Zagrebu.

Forum struke 2014 – najveća studentska manifestacija u Hrvatskoj s međunarodnim karakterom u organizaciji Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske otvoren je danas u Zagrebu, a organizatori vjeruju da je to konkretan projekt koji će pomoći u rješavanju problema više od 105 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj u dobi od 19 do 29 godina.

Trodnevni Forum otvorio je u Košarkaškome centru Dražena Petrovića ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić koji je također uvjeren u njegovu korisnost i važnost zbog toga što mladima daje dodatne informacije o strukama koje trebaju gospodarstvu.

Toni Ganjto, predsjednik toga studentskoga vijeća koje je koordinativno i predstavničko tijelo gotovo 45 tisuća studenata u Hrvatskoj, najavio je i druge konkretne korake Vijeća, među kojima je i mini-turneja njihovih predstavnika po Hrvatskoj u lipnju kako bi studente, ali i poduzetnike i lokalnu upravu, upoznali s novostima koje će donijeti Forum.

Istaknuo je da je primarni cilj Foruma povezivanja tržišta rada i visokog obrazovanja što bi, smatra Ganjto, trebao biti strateški nacionalni interes jer bez toga nema ni uspješnoga gospodarstva.

Po njegovim riječima, Forum je barem mali konkretan iskorak od detektiranja problema i govora o problemima. Najavio je da će Vijeće izraditi i informacijsku platformu kojoj će zadaća biti povezivanje tržišta rada i visokog obrazovanja.

Potporu Forumu dali su i predsjednica Vijeća dekana veleučilišta i visokih škola Slavica Ćosović Bajić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ružica Beljo Lučić i zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Sandra Švaljek.

Kao ključan element u obrazovnom sustavu Beljo Lučić istaknula je da se kvaliteta obrazovanja treba stalno provjeravati, a Švaljek je istaknula da će se grad odazvati i prihvatiti sve studentske inicijative koje će omogućiti zapošljavanje mladih.

Forum se sastoji od tri dijela – smotre veleučilišta i visokih škola te sajma poslova, karijere i prakse gdje će se studenti i cjelokupna zainteresirana javnost moći upoznati s budućim poslodavcima, razmijeniti kontakte i životopise, ostvariti mogućnost obavljanja stručne prakse te se povezati s gospodarstvom na najbolji mogući način, kao i upoznati s mogućnostima mobilnosti i razmjene. Treći dio je edukacija kroz koju će studenti, srednjoškolci, profesori i svi zainteresirani biti upoznati sa zanimljivim temama iz svih područja koje pokrivaju programi veleučilišta i visokih škola uz vrhunske predavače s naglaskom na važnost povezivanja visokog obrazovanja i gospodarstva odnosno tržišta rada.

Forum struke održava se pod pokroviteljstvom grada Zagreba, triju ministarstva – znanosti, obrazovanja i sporta, rada i mirovinskoga sustava te socijalne politike i mladih, Agencije za mobilnost i programe EU, Agencije za znanost i visoko obrazovanje i drugih važnih institucija i poduzeća iz društvenog i obrazovnog dijela Hrvatske. te će biti popraćen od strane gotovo svih medija, portala i časopisa u Hrvatskoj. Partnerske institucije su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, HR centar, posao.hr te udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close