Ova scena i tržište bujaju, bit će još puno gradnje, a cijene će rasti

Autor: Marija Crnjak , 17. lipanj 2019. u 13:30
Lani je Rent24 preuzeo najveći hrvatski coworking prostor HUB385 u Zagrebu/ HUB385

Hrvat iz Berlina, porijeklom Zagrepčanin, ima više od 60 coworking i coliving lokacija svijetu s 300 zaposlenih.

Robert Bukvić prije pet godina osnovao je tvrtku rent24 s nadom da će promijeniti budućnost rada i učiniti vlastito radno mjesto inspirativnim.

Sudeći po strelovitom rastu kompanije koja u svega pet godina od osnivanja planira doći na 100 coworking lokacija na tri kontinenta, i danas je najjača  coworking/coliving kompanija na svijetu, njegov rent24 bio je pun pogodak. Inače porijeklom Zagrepčanin, Bukvić je svoj biznis u Zagreb doveo prošle jeseni preuzimanjem HUB385 na Trešnjevci, a zagrebačkoj publici na nekretninskoj konferenciji prije nekoliko tjedana otkrio je širenje u Zagrebu i Hrvatskoj.

U razgovoru za Poslovni dnevnik otkriva i ostale planove za širenje u ovoj godini,  pojašnjava zašto je hrvatsko tržište puno potencijala te zašto je nova filozofija življenja i rada toliko privlačna poduzetnicima koji za ulazak u njegove urede čekaju u redu.

Kako ste i zašto krenuli baš u biznis s coworkingom?    
Davno sam shvatio da je prednost coworking upravo biti u društvu i iskoristiti tu sinergiju. Čim sam krenuo u poduzetništvo i moja tvrtka i tvrtke s kojima sam surađivao uvijek smo bili smješteni ispod jednog krova i 2015. godine, i nakon što sam prodao jednu veliku tvrtku odlučio sam profesionalno ući u coworking biznis, ulagati u nekretnine i nuditi ne samo stol i stolicu za najam nego kompletan community i razne usluge. Naši korisnici imaju zajedničke doručke, piće, evente, cilj je ljude upoznati i spojiti s potencijalnim partnerima i suradnicima.Uspjeli smo privući jako zanimljive startupe, koji su potom privukli velike kompanije poput Amazona, Microsofta, SAP-a, jer im je bilo zanimljivo da uđu u naš prostor i da stupe u kontakt s tim mladim poduzetnicima i dobiju kreativnu energiju koji ima coworking koncept.

Po čemu ste drukčiji od konkurencije?
Mi smo se fokusirali ne samo na radni prostor i ugodan ambijent već i na specifične industrije pa smo na taj način postali atraktivni tvrtkama kroz HUB-ove s različitim predznacima. U Frankfurtu na primjer fokus je na financijama pa se tako kod nas etabliraju financijski startupovi, u Moskvi je blockhain tehnologija popularna i odlučili smo napravit blockchain hub gdje će istomišljenici dijeliti znanje, Tel Aviv je veoma poznat po e-trgovini pa smo tamo inkubator tvrtki koje rade u toj industriji, dok u New Yorku prednjači tehnologija oglašavanja. 

Jako brzo rastete, kako je krenulo i kakve su aktualne brojke?
Krenuli smo s Njemačkom u kojoj danas imamo više od 30 ureda, potom je bio Amsterdam, lani smo ušli u Ameriku gdje imamo više od 10 lokacija, nedavno smo otvorili dva nova rent24 i u Izraelu. Danas imamo više od 60 lokacija u cijelom svijetu s više od 300 zaposlenih u 12 zemalja na tri kontinenta, a plan je do kraja godine doći na broj od iznad 100, uključujući i gradove u Aziji. Iako se širimo globalno nismo zaboravili Berlin odakle smo krenuli, gdje smo u fazi opremanja 18.000 novih kvadrata i gdje očekujemo do kraja sljedeće godine imati više od 50.000 kvadrata na raspolaganju.  

Koliko vam treba da jedna lokacija uđe u plus?
Nakon što otvorimo nove prostorije, tri do šest mjeseci nam treba da uđemo u plus i onda nam se vraća investicija. Kad pokrenemo novi coworking ured, već imamo puno upita i ona se već puni čim se otvori, što nam daje dodatno samopouzdanje. Dapače, za svaku lokaciju vrlo brzo nakon otvaranja imamo listu čekanja, uključujući Zagreb u koji smo ušli prošle godine preuzimanjem HUB385. Nekretnine kupujemo ili unajmljujemo, ovisno o mogućnostima, u nekim gradovima objekte u centru grada na top lokacijama, primjerice u Londonu ili New Yorku jako je teško naći dobru i atraktivnu ponudu za akviziciju.

Iako rastete jako brzo, čini se kao da idete 'na ziher'?
Da, to je solidan biznis, jer imamo diversifikaciju zakupaca pa na taj način smanjujemo rizik poslovanja, a potražnja je velika i u kontinuiranom porastu. 

Je li coworking biznis isplativiji od klasičnog rentanja ureda? 
Tradicionalno tržište nekretnina nije izravno usporedivo s coworkingom, obično morate uložiti više i ponuditi određenu razinu usluge kako bi uspješno vodili poslovanje. Osim toga, tu se radi o znatno široj ponudi od iznajmljivanja zakupcima, mi stvaramo zajednice.

Zašto je ovaj koncept rada tako popularan?
Svijet se mijenja, prije deset do petnaest godina velike kompanije nisu razmišljale da si unajme prostor, svi su gradili. Kad netko pokrene startup, ne može znati gdje će biti za godinu dvije, hoće li dobiti investitore, koliko će imati zaposlenih, i u tim uvjetima teško je potpisivati ugovore na pet ili deset godina. Ovo im je puno zgodniji koncept na kojem dobivaju mnogo više od radnog mjesta.

Po čemu se razlikujete od svojih svjetskih konkurenata u coworkingu?
U svijetu imamo konkurenciju u coworkingu, no trenutačno smo najveći na svjetskoj razini koji nude kombinaciju coworking i coliving. Našim poduzetnicima koji trebaju putovati u druge gradove za poslom teško je pronaći stan u tom periodu i zato s našom članarinom korisnici imaju pravo na smještaj na svakoj našoj lokaciji. U Zagrebu uskoro otvaramo coliving prostor na Trgu žrtava fašizma koji će se voditi kao boutique hotel, a upravo planiramo jos jednu zgradu u centru s više od tri tisuće kvadrata gdje ćemo također imati kombinaciju coworkinga i colivinga.

Što vas je dovelo u Zagreb?
Zagreb i Hrvatska su jako zanimljivi jer imamo puno startup firmi koje rade na svjetskoj razini, surađuju s globalnim kompanijama, koje imaju puno kooperanata na cijelom svijetu. Jaki smo i na polju tehnologije, kreativni smo i zato nam je bilo zanimljivo dati im mjesto na kojem ti startupi mogu raditi i spojiti se s cijelim svijetom.

Po čemu se Zagreb razlikuje od recimo Berlina?
Zagreb me danas podsjeća na Berlin prije pet do šest godina po razvijenosti startup scene i tržišta, što znači da ima još puno potencijala. Značajnu ulogu tu ima i investicija u zračnu luku Zagreb. Očekujemo tu puno gradnje i rast cijena u sljedećih dvije do tri godine.  U Zagrebu nam također ulaze i veliki klijenti, imamo SAP, Microsoft, Funderbeam i pregovaramo s jednom velikom osiguravateljskom kućom iz Njemačke koja želi prebaciti jedan tim u Zagreb samo za development.

Kakvi su planovi širenja u Hrvatskoj i regiji?
HUB385 je pun i ima listu čekanja i Zagreb ima potencijala za još bar dvije tri takve zgrade.  Želimo biti broj jedan u Hrvatskoj i zato ćemo se i dalje širiti. U Splitu pregovaramo za tri zgrade, Rijeka nam je zanimljiva. U Beogradu već imamo tri lokacije, prošli tjedan sam bio na potpisivanju za četvrtu, u Sarajevu smo pred dovršetkom pregovora za prvi objekt.

Komentirajte prvi

New Report

Close