Otpis kamata sutra na Vladi – evo što je dosad poznato

Autor: Ksenija Puškarić , 03. travanj 2013. u 16:00
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Prema Zakonu o naplati poreznog duga fizičkih osoba, koji će se sutra naći na sjednici Vlade, svih 616.406 dužnika u Hrvatskoj moći će postepeno i bez kamata otplaćivati svoj porezni dug.

Prema Zakonu o naplati poreznog duga fizičkih osoba, koji će se sutra naći na sjednici Vlade, svih 616.406 dužnika u Hrvatskoj moći će postepeno i bez kamata otplaćivati svoj porezni dug.

Prema prijedlogu zakona, dug do 50.000 kuna moći će se otplatiti u 36 mjesečnih rata uz otpis kamata, dug od 50.001 do 100.000 kuna otplaćivat će se u jednakim ratama u 42 mjeseca, od 100.001 do 200.000 kuna u 48 mjeseci, do pola milijuna kuna u 54 mjeseca, a sve više od tog iznosa u čak 60 mjeseci. Tako će, nakon poduzetnika, i građani dobiti mogućnost reprograma poreznog duga kao i otpis kamata.

Inače, 1. siječnja 2013. godine ukupan dug fizičkih osoba u Hrvatskoj iznosio je 12.782.381.000 kuna. Od tog iznosa 7,043 milijuna kuna bila je glavnica, a 5,739 milijuna kamate.

Komentari (5)
Pogledajte sve

…jelte u jednoj normalnoj državi bi smo saznali nešto i o strukturi poreznog duga…ako je preko 600 tisuća građana Lijepe naše dužno njima,jelte koliko to otpada na obrtnike,a koliko na npr.razne saobraćajne prekršaje,takse sudovima i sl.

…ako pomnožimo ovih 600 tisuća jadnika sa 4 koliko recimo broji prosječna obitelj proizlazi da je 2,5 miliona dužno ili indirektno upleteno u dug prema gosn Liniću…

…ovi ostali su nezaposleni,pa valjda nisu ni dužni…

…nije čudo da ga je gosn Linića šećer strefil,i da je zato gosn poljoprivredni ministar taj čas zabranio proizvodnju slatkog vina…

…samo ni slatki prošek ne može više smaknuti gorki osmijeh građana ove države…

A možda taj dug od 13 milijardi i jesu samo kamate. Dakle kada država otpiše kamate, neće se morati ništa ni vraćati![emo_smijeh]

…postavlja se i pitanje kakve su to kamate kad su dosegle visinu glavnice…po visini kamate reklo bi se da su to dugovi stari pet i više godina…

…a kad se nisu mogli naplatiti pet godina,bome se ne budu naplatili ni sada…[emo_zloban]

A jel može da vratimo kamatu a glavnicu da nam oprostite? Nekako mi se čini da bi taj model imao jednaku prođu! Problem je i jedno i drugo. Kada bi građani bili dužni samo državi i kada bi imali redovita mjesečna primanja onda bi se moglo pričati o nekom uspjehu nagodbe. Ovako je to samo “dobra gesta” pred izbore. Para nema, niti će ih uskoro biti, ostaje samo “društveno korisni rad” u državnim institucijama. Država se može naplatiti samo kroz “radne akcije” po sistemu Titovih dana. ORA – pa tko bude isplatio do kraja na taj način dodijeliti mu “udarničku” značku i staviti mu sliku na naslovnicu jutarnjeg.
Svaki dan-nova faca na naslovnici, pa da vidiš ruku-žuljevitih!

New Report

Close