Otpad je postao prilika za zaradu, doznajte zašto!

Autor: Poslovni dnevnik , 08. rujan 2014. u 12:31
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

‘Omogućili smo da otpad u određenom trenutku može postati proizvod i to je važan korak kojim tvrtkama dajemo poticaj’.

Hrvatska do kraja 2018. treba uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

Gradovi i općine stanovnicima moraju omogućiti razvrstavanja sedam iskoristivih komponenti otpada: papir, metal, staklo, plastika, tekstil, problematični otpad i glomazni otpad. Odvojeno skupljanje dužni su osigurati kroz zelene otoke, reciklažna dvorišta i odvojeno sakupljanje na kućnom pragu.  

Tvrtke

Jedna od novosti Zakona o održivom gospodarenju otpadom je i povjerenik za otpad kojeg mora imati svaka tvrtka koja zapošljava 50 i više osoba, a u svojoj djelatnosti proizvodi otpad. Povjerenika za otpad bitno je razlikovati od odgovorne osobe za gospodarenje otpadom koju mora imenovati svaka tvrtka koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom i za to ima odgovarajuću dozvolu.

Otpad i službeno postaje proizvod

Pravilnikom o nusproizvodima i ukidanju statusa otpada koji će nakon upravo završene javne rasprave uskoro stupiti na snagu otpad pod određenim uvjetima postaje bitan proizvod za prerađivačku industriju i sektor zbrinjavanja otpada.

"Smanjenjem količine otpada koju odlažemo na odlagališta i povećanjem udjela reciklaže dajemo poticaj za razvoj novih poslova i osiguravamo čist i siguran okoliš. No, ti poslovi ne moraju nužno biti poslovi gospodarenja otpadom, posebno ako je ono što je jednome otpad drugome sirovina i proizvod. Zato smo omogućili da otpad u određenom trenutku može postati proizvod i to je upravo konkretan i važan korak kojim tvrtkama dajemo poticaj i ujedno smanjujemo količinu otpada" izjavio je svojevremeno ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Sankcije

Oni gradovi i općine koji nisu ništa poduzeli morat će snositi sankcije. Kakve? Doznajte na konferenciji "Gospodarenje otpadom II – Primarna selekcija otpada i spalionice".

Gospodarenje otpadom II stručna je konferencija posvećena spalionicama i problematici uvođenja sustava primarne selekcije otpada i gradnji prateće infrastrukture u Hrvatskoj. Održava se 24. rujna u maloj dvorani Linsinski u Zagrebu. 

Konferencija će okupiti i potaknuti javnu diskusiju svih bitnih dionika u ovom sektoru – predstavnika komunalnih poduzeća, čelnika lokalne samuprave, proizvođača opreme, te državnih institucija. Informirajte se, povežite, ostvarite kontakte, prijavite se na konferenciju ovdje.

Program konfrerencije u PDF- u preuzmite ovdje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close