Otkud HZZ-u oranice, vinogradi, kuće i šume?

Autor: Marija Crnjak , 13. lipanj 2013. u 13:34
Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

HZZ je objavio ovih dana oglas u kojem traži zakupca za svoje poljoprivredno zemljište u Varaždinskoj županiji.

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je ovih dana oglas u kojem traži zakupca za svoje ni manje ni više, nego poljoprivredno zemljište u općini Vidovec u Varaždinskoj županiji, uz početnu cijenu od 500 kuna za godišnji zakup zemljišta površine od tri tisuće kvadrata.

Kako doznaje Poslovni.hr, HZZ je nekretninu dobio putem ovrhe na neplaćene dugove svojih korisnika, a osim zemljišta u Varaždinu, u svom vlasništvu HZZ ima još nekretnina, to su gospodarski objekti, kuće i dvorišta, oranice, vinogradi, voćnjaci, livade, šume…

U odgovoru na naš upit o tome otkud im poljoprivredno zemljište u Varaždinu, u HZZ-u napominju da natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u Varaždinu nije vezan uz provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja.

"Zavod za zapošljavanje dovršetkom ovršnog postupka 2008. godine stekao je vlasništvo na poljoprivrednom zemljištu koje je bilo je sredstvo osiguranja povrata dugoročnog kredita odobrenog korisniku kredita za poticanje zapošljavanja 1999. godine. Budući da korisnik kredita nije po dospijeću vratio kredit, Zavod je protiv korisnika kredita kod nadležnog suda pokrenuo ovršni postupak na nekretninama u njegovu vlasništvu. Navedeni postupak dovršen je preuzimanjem nekretnina u vlasništvo Zavoda", pojašnjavaju u HZZ-u. 

Kako tvrde u Zavodu, upravno vijeće na svakoj mjesečnoj sjednici donosi odluke o raspolaganju imovinom u vlasništvu Zavoda, te predlaže aktivnosti koje je potrebno poduzeti kako bi se stečene nekretnine stavile u gospodarsku funkciju, te omogućilo zapošljavanje što više radnika.

"Dovršetkom stečajnih i ovršnih postupaka, Zavod je u vlasništvo stekao nekretnine od ukupno 30 korisnika kredita, i to nekretnine od 6 pravnih osoba i nekretnine od 24 fizičke osobe. Budući da je Zavod od korisnika kredita stekao nekretninu, Upravno vijeće Zavoda u suradnji s lokalnom zajednicom pokušava iznaći najbolja rješenja za pokretanje ili nastavak gospodarskih aktivnosti na području na kojoj se nekretnina nalazi i na taj način racionalizirati troškove Zavoda.", stoji u odgovoru HZZ-a.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close