Otkriveno koliko će koštati gradnja Spomenika domovini: Cijena narasla za 10 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2019. u 10:52
Foto: Nenad Fabijanić

Temeljem nalaza i analize troškovnika radova ovlaštenog sudskog vještaka, objasnio je prije dva mjeseca pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić kako je natječaj, o kojem se vijećalo od studenog prošle godine, na kraju poništen jer se shvatilo da se u startu jednostavno pogriješilo u procjeni cijene radova.

Ipak 30. Toliko milijuna kuna koštat će gradnja Spomenika domovini na ledini između Lisinskog i zgrade gradske uprave, istog onog za koji se još u siječnju tvrdilo da mu cijena neće rasti iznad 21,5 milijuna. Mjesec je to u kojem se Grad odlučio na poništenje natječaja za izgradnju monumenta raspisanog još lani u kolovozu na koji se javila samo zajednica ponuditelja Tigra i Vodotehnika, koja je spomenik prema projektu Nenada Fabijanića htjela raditi za 27,4 milijuna kuna.

– Temeljem nalaza i analize troškovnika radova ovlaštenog sudskog vještaka – objasnio je prije dva mjeseca pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić kako je natječaj, o kojem se vijećalo od studenog prošle godine, na kraju poništen jer se shvatilo da se u startu jednostavno pogriješilo u procjeni cijene radova.

Arhitekt Nenad Fabijanić tada je za Večernji list objasnio kako će se cijena radova morati “korigirati naviše” jer je ona određena prije dvije godine “kada je cijena materijala i radne snage u građevinarstvu bila niža”. I korigirala se jer Grad trenutačno, iako je pročelnik Bilić u siječnju najavio da će se novi natječaj za izvođača radova na spomeniku raspisati u veljači, obavlja savjetovanje s potencijalnim tvrtkama koje bi obavile posao, ali ne više za 21,5 milijuna kuna, već za ravno 30. Cijene su to bez PDV-a pa će se iz gradske blagajne, drugim riječima, za Spomenik domovini izdvojiti 37,5 milijuna kuna, umjesto donedavno predviđenih 26,9 milijuna. Nakon što se provede savjetovanje s interesentima, koje traje do ponedjeljka, plan je ponovno raspisivanje natječaja, a onda i konačno smještanje Fabijanićeva projekta na zacrtano mjesto.

– Možda prethodno savjetovanje nije bilo ni potrebno jer se već na prethodni natječaj javila zajednica ponuditelja koja bi izgradila spomenik unutar cijene za koju sad mislimo da je realna, ali takva je uglavnom procedura nakon što se određeni natječaj poništi – govore nam u Gradu kako su praktički sigurni da će se na novi, ovaj od 37,5 milijuna kuna, natječaj opet javiti, ako nitko drugi, onda Tigra i Vodotehnika, koje su već rekle da su spremne Spomenik domovini podignuti za 27,4, odnosno 34,4 milijuna kuna, ako se svota gleda s PDV-om. U svakom slučaju, od poništenja natječaja do raspisivanja novog proći će dva mjeseca, unutar kojih će cijena radova narasti desetak milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close