Otkriveni detalji ugovora između države i Adris vezano uz kupoprodaju Croatia osiguranja

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2014. u 12:23
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

U poslovnima krugovima Nikola Mišetić, aktualni direktor za strategiju i razvoj u Adris grupi konkurira za novog predsjednika Uprave Co-a.

Nedavnim potpisom ugovora Ministra financija Slavka Linića i predsjednika Uprave Adris grupe Ante Vlahovića, prema kojemu rovinjski Adris grupa kupuje Croatia osiguranje, u državni će  proračun dospjeti 905,1 milijuna kuna. Navedena je cijena iznos koji bi Adris grupa trebala uplatiti za 39, 05 posto dionica Croatia osiguranja. Tako bi do druge polovice travnja trebale biti izdane dozvole svih regulatora, dok bi se na dan zaključenja transakcije i plaćanja trebala održati i glavna skupština CO-a. Na predstojećoj skupštini bi se trebala donijeti odluka o Adrisovoj dokapitalizaciji u iznosu od 804,17 milijuna kuna (bit će izdano 113.349 novih redovnih dionica nominalne vrijednosti 1400 kuna). Navedenom bi se dokapitalizacijom Adrisov udio u CO-u podigao na 60 posto, a državi ostaje 28 posto dionica, piše Jutarnji list.

Na glavnoj skupštini CO-a izmijenit će se statut društva te postaviti novi nadzorni odbor koji bi trebao imenovati svoju upravu. Također unutar kupoprodajnog ugovora navedena su jamstva obiju strana, a postoji i točka prema kojoj bi država na sebe preuzela spor u slučaju postupka koji je Agencija za tržišno natjecanje nedavno pokrenula protiv Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i 12 osiguravatelja zbog kršenja tržišnog natjecanja.

Tako su osiguravatelji i HUO prošle jeseni na određeno vrijeme zabranili prodaju autoosiguranja Generaliju, pravdajući to njegovom neetičkom oglasnom kampanjom na njihov račun. U slučaju da AZTN osudi osiguravatelje, a onda i Croatia osiguranje, to bi značilo kaznu i do 10 posto od ukupnog prihoda, što je otprilike oko 280 milijuna kuna.

Iako AZTN nikada ne izriče maksimalnu kaznu, čak i ona od 1 posto, iznosi "enormnih" 28 milijuna kuna.

Nikola Mišetić kandidat za novog predsjednika Uprave CO-a

U poslovnima krugovima Nikola Mišetić, aktualni direktor za strategiju i razvoj u Adris grupi konkurira za novog predsjednika Uprave Co-a, doznaje list, međutim, Ante Vlahović nije još odlučio tko će biti na čelu CO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close