Otkada student ne mora biti “samo student”?

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2017. u 12:51
Foto: Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Tržište rada pokazuje da je praktično iskustvo važno poslodavcima pa tako uključivanje u dodatne projekte, rad udruga i aktivnosti izvan fakulteta može predstavljati značajnu prednost prilikom zapošljavanja.

„Uzoriti studenti su oni koji polažu ispite u rokovima i postižu visoke ocjene.“ – je li ovdje riječ o činjenici, zabludi ili naprosto zastarjeloj definiciji, pitanje je s kojim se u nekom trenutku susretne većina studenata.

Tržište rada pokazuje da je praktično iskustvo važno poslodavcima pa tako uključivanje u dodatne projekte, rad udruga i aktivnosti izvan fakulteta može predstavljati značajnu prednost prilikom zapošljavanja. Studenti ovo i sami sve više prepoznaju pa volontiraju, djeluju u sklopu udruga i sudjeluju u različitim izazovnim case study projektima i akademijama koje organiziraju renomirane tvrtke.

S druge strane, i poslodavci sve više prepoznaju korisnost ulaganja u mlade upravo kroz različite alumni programe i suradnju sa studentskim udrugama, osobito onim koje okupljaju studente raznovrsnih obrazovnih profila i svojim radom nastoje donijeti direktnu korist tvrtkama.

Kako bismo olakšali potragu i dali ideje studentima spremnim uložiti dodatni trud u praktično obrazovanje, izdvojili smo nekoliko i projekata u Hrvatskoj koji mogu poslužiti kao dobra polazišna točka:

  1. eSTUDENT – udruga nastala 2004. godine inicijativom proaktivnih studenata s ciljem da studenti budu inicijatori promjena, steknu praktično iskustvo i razviju mrežu znanja. Više ovdje.

  2. AIESEC Hrvatska – ogranak je najveće međunarodne studentske organizacije koja djeluje u 124 države. U Hrvatskoj postoji više od 64 godine i ima više podružnica. Više ovdje.

  3. Best Zagreb – neprofitna udruga koja studentima u Zagrebu pruža različite mogućnosti za razvoj i rast, detalje potražite na stranici.

  4. IAESTE Croatia – studentska neprofitna udruga, čiji ja je primarna djelatnost mobilnost studenata u vidu dodjele stručne prakse u inozemstvu. Više na stranici.

  5. AEGEE (Europski studentski forum) – nevladina i neprofitna organizacija koja broji 13 000 članova, okuplja volontere iz 40 europskih zemalja. Više o mogućnostima na stranici.

  6. Hrvatska studentska asocijacija – udruga koja okuplja studente različitih profila s ciljem osposobljavanja u područjima prema interesu studenata. Više na stranici.

  7. Studentska udruga TIM – udruga studenata ekonomije nastala s ciljem povezivanja studenata sa stručnjacima u području menadžmenta.Više možete pročitati ovdje.

  8. Styria:SCOOL Akademija – projekt tvrtke Styria Hrvatska osmišljen kako bi studentima različitih fakulteta pružio priliku za upoznavanje s medijskim svijetom. Najboljima se otvara mogućnost stipendiranja i zapošljavanja. Informacije vezane uz ovogodišnji ciklus Styria:SCOOL pratite ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close