Oštro pogoršana očekivanja za Hrvatsku

Autor: Poslovni dnevnik , 15. listopad 2015. u 21:59
U listopadu smo pali na 12,4 boda/FOTOLIA

Indeks predviđanja za gospodarstvo pao na 12,4 boda naspram 58,3 u lipnju.

Očekivanja analitičara za hrvatsko gospodarstvo znatno su pogoršana u listopadu. Iščitava se to iz novog istraživanje njemačkog instituta ZEW i austrijskog Erste Banka čiji se indeks, koji mjeri očekivanja financijskih stručnjaka za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci, u listopadu spustio za 16,1 bod u odnosu na mjesec prije prethodni mjesec i iznosio je 12,4 boda.

Višestruki je to pad u odnosu na 58,3 boda, dosegnutih u lipnju, a indikativno je i da se takav negativan trend bilježi četvrti mjesec zaredom.  ali je i dalje pozitivna, što znači da prevladavaju optimistična predviđanja. Očekivanja za Hrvatsku u skladu su s onima za Češku i Slovačku, a pogoršanje, doduše blaže, zabilježeno je i u cijeloj regiji srednje i istočne Europe. Hrvatska je u listopadu u istraživanju imala isti pad indeksa kao i Češka, a pridružila im se i Slovačka s padom indeksa za 12,9 bodova.

Najviše su u listopadu u odnosu na mjesec ranije pogoršana očekivanja za poljsko gospodarstvo, iskazana u padu odgovarajućeg indeksa za 23,3 boda, napominju stručnajci koji su proveli analizu. Blagi rast indeksa koji mjeri očekivanja za gospodarstvo u idućih pola godine, u rasponu od 2,4 do 2,9 bodova, zabilježile su u aktualnom mjesecu samo Mađarska, Rumunjska i Turska. Očekivanja za regiju, napominju analitičari, u cjelini balansiraju između optimizma i pesimizma, na minus 0,1 bod, nakon što se indeks za listopad smanjio za 7,7 bodova u odnosu na prethodni mjesec. 

Komentirajte prvi

New Report

Close