Oštre osude Dodikova svjedočenja u Den Haagu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2013. u 15:12
Milorad Dodik Photo: Boris Scitar/PIXSELL

“Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Slobodan Milošević i ini zločinci sada ojačani Miloradom Dodikom, ostat će visoko plasirani na listi svjetskih zlikovaca”, poručili su iz SDA.

Stranka demokratske akcije (SDA) optužila je u srijedu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je svojim svjedočenjem u korist Radovana Karadžića pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zapravo postao sudionikom u počinjenim ratnim zločinima, a nevladina udruga "1. ožujka" koja zagovara pojačani povratak hrvatskih i bošnjačkih prognanika u RS, ocijenila je kako je Dodik svojim iskazom u Den Haagu poslao izravnu prijetnju mogućim povratnicima.

"Nijekanjem sustavih i masovnih zločina te genocida nad Bošnjacima i nesrpskim stanovništvom BiH Dodik je postao suučesnik tih zločina i zločinaca", stoji u priopćenju SDA dostavljenom medijima u Sarajevu. Iz SDA podsjećaju kako su najbolji dokaz o tome što je Karadžić radio tijekom rata preko pet stotina masovnih grobnica diljem BiH, desetine tisuća ubijenih i stotine porušenih džamija i katoličkih crkava.

"Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Slobodan Milošević i ini zločinci sada ojačani Miloradom Dodikom, ostat će visoko plasirani na listi svjetskih zlikovaca", poručili su iz SDA.

Iz građanske udruge "1. ožujka" su pak u priopćenju naveli kako Dodikov iskaz pred ICTY-em "nije bio svjedočenje, nego prijetnja svim povratnicima nesrpske nacionalnosti koji su se vratili na svoja prijeratna prebivališta".

"Sada je jasno da je institucionalna diskriminacija i masovno kršenje ljudskih prava povratnika u RS zapravo rezultat politike koja se provodi po osobnoj Dodikovoj zapovijedi, a da njegov režim predstavlja samo nastavak onoga što je započeo Karadžić", navode iz ove udruge koja okuplja veći broj hrvatskih i bošnjačkih izbjegličkih organizacija, a zalaže se za pojačanu registraciju nesrpskih birača na području RS.

Cilj te udruge je osigurati izbor najmanje pet nesrpskih zastupnika u državnom parlamentu koji dolaze s teritorija RS i tako spriječiti dominaciju stranaka sa srpskim predznakom u donošenju odluka i zakona.

U "1. ožujku" ističu kako je Dodikovo svjedočenje razlog više zbog kojeg je cijeli projekt i pokrenut te će se stoga nastaviti provoditi.

U svom današnjem priopćenju ova koalicija udruga uputila je poziv svim političkim strankama koje se zalažu za cjelovitu BiH da formiraju zajedničku izbornu listu za teritorij RS i tako osiguraju zaštitu povratnika, što je ujedno preduvjet za poništavanje rezultata genocida.

Komentirajte prvi

New Report

Close