Ostojić: nezaposlenima ista prava nakon izdvajanja HZZO-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2014. u 12:35
Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Inzistirat ću na tome da nezaposlenima, djeci i starijima ostanu ista prava, rekao je Ostojić u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija istaknuvši da se od socijalnog javnog zdravstva ne odustaje.

Nezaposlenima će ostati ista prava na zdravstvenu zaštitu i nakon izdvajanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz Državne riznice, poručio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić upitan za novine koje će donijeti preobrazba HZZO-a u državnu osiguravajuću tvrtku.

Inzistirat ću na tome da nezaposlenima, djeci i starijima ostanu ista prava, rekao je Ostojić u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija istaknuvši da se od socijalnog javnog zdravstva ne odustaje.

S obzirom da zdravstveni sustav i dalje gomila gubitke, ministar ističe da je na objedinjenoj javnoj nabavi dosad ušteđeno 500 milijuna kuna, a daljnje uštede očekuje i outsourcingom, koji će ministrica Milanka Opačić na nivou Vlade prezentirati u ožujku.

Ponovio je i da se ove godine očekuje sanacija županijskih bolnica za što bi se rebalansom državnog proračuna trebalo osigurati 1,8 milijardi kuna.

Uštede se očekuju i master planom organskog i funkcionalnog spajanje bolnica u regijama i županijama, a Ostojić kaže da će ga prezentirati u Hrvatskom saboru krajem veljače, početkom ožujka, te da o tom pitanju očekuje konsenzus vladajućih i oporbe.

S obzirom da su iz oporbe više puta naglašavali da zdravstvo mora biti iznad politike, očekujem konsenzus o najozbiljnijoj reformi, uz mirovinsku, u Hrvatskoj, istaknuo je.

Upitan za slučaj sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel (SDP), rekao je da je ona na stranačkom predsjedništvu prije nekoliko dana ukratko iznijela svoj slučaj. “Definitivno mislim da ona za sada tu nema nikakvog krimena. Naravno, na temelju onoga što je prezentirala.”

Što se tiče Županijskog zavoda za hitnu medicinu u Sisku u prostoru koji je Sisačko-moslavačka županija navodno platila 9,8 milijuna kuna, rekao je da Ministarstvo nije u tome sudjelovalo jer se ne bavi tim zavodima na županijskom nivou.

Kaže i da na domjencima županice Lovrić nije sudjelovao jer nije s njom kućni prijatelj, a nije mu se obraćala ni bivša predstojnica njezina kabineta Jasmina Jovev.

Komentirajte prvi

New Report

Close