Kreće outsourcing nezdravstvenih bolničkih djelatnosti

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2012. u 15:15
Rajko Ostojić / PXL

Nezdravstvene službe poput čišćenja, održavanja, kuhinje, praonica rublja, zaštitarske ili vrtlarske službe mogu se prepustiti privatnom sektoru.

Više od 14.000 spremačica, tehničara, dostavljača, vodoinstalatera, administratora i drugog nezdravstvenog osoblja zaposlenog u sustavu zdravstva naći će se na udaru racionalizacije bolničkog sustava kroz tzv. outsourcing ili spin off, piše Novi list.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić računa postići značajne uštede na izdvajanju nezdravstvenih službi, na koje otpada čak 30 posto svih bolničkih troškova, iz sastava bolnica. Prema podacima ministarstva zdravlja, u javnim bolnicama u Hrvatskoj zaposleno je oko 48.000 ljudi, a nezdravstveno osoblje, s oko 14.000 ljudi, čini čak 30 posto zaposlenih i troši dvostruko više bolničkog novca od europskog prosjeka gdje na popratne službe odlazi oko 16 posto bolničkog proračuna.

Nezdravstvene službe poput čišćenja, održavanja, kuhinje, praonica rublja, zaštitarske ili vrtlarske službe mogu se prepustiti privatnom sektoru, dok bi izdvajanje informacijske tehnologije, financijskog poslovanja i pravnih poslova putem spin off-a zahtijevalo dobro razvijeno specijalizirano tržište ovih usluga, ocjenjuje se u javnom pozivu kojim Ministarstvo zdravlja traži vanjskog konzultanta za izradu projekta ušteda putem outsourcinga, odnosno spin off-a.

Iskustvo je, kažu u Udruzi poslodavaca u zdravstvu (UPUZ), pokazalo da zbog nerazvijenosti sustava i slabe ponude trgovačkih društava za usluge pranja ili čišćenja dolazi do monopola i usluge outsourcinga postaju skuplje nego što su bile dok ih je obavljalo bolničko osoblje. Formiranje tvrtke-kćeri na regionalnoj osnovi, koja bi određenom uslugom pokrivala više bolničkih ustanova tog područja, po mišljenju ravnatelja Udruge, Mile Klepe, bilo bi dobro rješenje.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Outsourcing se predstavlja kao da se tu ništa ne plaća

Upravo tako…outsourcing nas i jeste doveo u ovakvu situaciju…Outsourcing i dalje nosi troškove…primjer je Sokol Marić…bilo bi bolje da da su svi ti zaštitari radili u sustavu…vidimo i novu aferu sa HŠ-om….u javnom sustavu su oduvijek bili problem čelnici i njihova pogodovanja određenim lobijima…
Možda na zapadu nebolničke usluge nose 16% usluga ali ne zato što ih je apsolutno manje već zato što je veći apsolutni iznos zdravstvenih usluga…

Da pripomenem, politički outsourcing – tvrtke koje budu radile za ministarstva će imati profite od 70% ili 90% , tako da to nije nikakava ušteda. Pogledajmo npr financijske rezultate za Sunčane šume d.o.o. ili bilo koju privilegiranu tvrtku koja ima poslove sklopljene s javnim poduzećima ili državom. Pogotovo tvrtke iz područja marketinga . FIME itd…lako ih je naći jer odudaraju od prosjeka. Ostale tvrtke koje rade za 50kn ili 70kn sat, pa čak i kad uzimaju gotovinu ne supijevaju opstati na tržištu. U isto vrijem druge vrte milijune iako im je temeljni kapital 20.000 kuna a i ljudski kapaciteti – par ljudi.

New Report

Close