Ostojić: Karantena u poplavljenom području Slavonije nije proglašena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. svibanj 2014. u 13:13
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Rajko Ostojić danas je potvrdio da nije proglašena karantena u poplavljenim područjima Slavonije.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je potvrdio da nije proglašena karantena u poplavljenim područjima Slavonije, ističući da je stanje na tom području ozbiljno, ali pod kontrolom.

"Situacija je ozbiljna, proglasili smo katastrofu za Vukovarsko-srijemsku županiju, ali karantena nije proglašena“, rekao je ministar Ostojić u izjavi novinarima u Splitu.

Po njegovim riječima stanje je na poplavljenim područjima Slavonije takvo da je po prvi puta u povijesti hrvatske države on kao ministar zdravlja donio mjeru zaštite od epidemije, što se nije dogodilo nikada ranije, čak ni u Domovinskom ratu.

"Što se tiče zdravstvene situacije rade se izvidi i za sada nema znakova grupiranja bolesti, dakle prema najnovijim podacima jutros u 9 sati nema naznaka potencijalne epidemije, ali se provode mjere koje smo vrlo jasno napravili, a to su dezinfekcija, deratizacija“, istaknuo je Ostojić.

Ministar zdravlja je najavio da će ga idući ponedjeljak u Zagrebu posjetiti ministar zdravlja Federacije BiH radi "jedne usuglašene koordinirane daljnje akcije u mogućnosti, između ostalog, i dezinfekcije".

Rekao je i da je u Slavoniji poplavljeno sedam ordinacija, odnosno ambulanti opće prakse koje su skrbile o 13.157 osiguranih osoba te da postoji plan njihove obnove. "Naći ćemo sredstva da te ambulante država što je moguće prije vrati u funkciju, ali za sve osigurane osobe su osigurani recepti i dovoljne zalihe lijekova te za sada nije bio ni jedan incident“, kazao je Ostojić.

Podsjetivši kako je osobno dva puta posjetio poplavljeno područje Slavonije, Ostojić je kazao da su danas dodatno mobilizirani timovi hitne medicinske pomoći iz Varaždinske županije te da je za sada "situacija pod kontrolom".

Komentirajte prvi

New Report

Close