Ostojić: Ima nezadovoljnih, ali zadovoljnih je znatno više

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2014. u 08:29
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Ustvrdio je i da u Hrvatskoj nemamo viška bolnica, ali imamo viška nekih odjela, te poručio da se neke djelatnosti u pojedinim bolnicama neće razvijati.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić obišao je jučer pakračku bolnicu, koja je početkom godine pripojena Općoj bolnici u Požegi, te istaknuo da su zahvaljujući spajanju tih dviju bolnica stanovnici Pakraca dobili bržu i učinkovitiju zdravstvenu zaštitu.

"Ima nezadovoljnih, ali zadovoljnih je znatno više", rekao je Ostojić koji je o pripajanju pakračke bolnice požeškoj govorio i tijekom gostovanja u središnjem Dnevniku HRT-a. Istaknuo je da je cilj reforme olakšati pacijentima pristup zdravstvenoj usluzi jer primjerice specijalisti kojih dosad nije bilo u Pakracu sada u pakračku bolnicu dolaze iz Požege.

"Dva puta tjedno u Pakrac dolaze neurolog, dermatolog, vaskularni kirurg, a prije su pacijenti morali odlaziti u 60 kilometara udaljenu Požegu, plaćati putne troškove i lutati od vrata do vrata. To je cilj reforma – okrenuti se pacijentu. Danas specijalisti, usluga dolazi u njihovo mjesto i naravno da su pacijenti zadovoljniji", ustvrdio je Ostojić, koji je najavio da početkom svibnja u pakračku bolnicu stiže novi CT uređaj, vrijedan 700 tisuća kuna.

Ustvrdio je i da u Hrvatskoj nemamo viška bolnica, ali imamo viška nekih odjela, te poručio da se neke djelatnosti u pojedinim bolnicama neće razvijati.

Govoreći o Master planu bolnica, o kojemu je 18. travnja završena javna rasprava, rekao je da je u Ministarstvo stiglo mnoštvo prijedloga i pitanja.

Na njih će se odgovoriti u iduća dva do tri tjedna. Nakon toga slijedi procedura u Vladi i Saboru, a sredinom lipnja, najkasnije 1. srpnja, Master plan bi trebao stupiti na snagu.

Ministar je odbacio primjedbu da je "kapitulirao" na uvođenju smjenskog rada s obzirom da su početkom travnja 24-satna dežurstva vraćena u dio bolnica i odjela, i to samo tri mjeseca nakon što je uveden smjenski rad.

Ponovio je kako je predvidio da će se na neka mjesta dežurstva vjerojatno vratiti za tri mjeseca.

Dežurstva će se, rekao je, uspjeti vratiti u dio bolnica i odjela i to prvenstveno zahvaljujući sindikatu djelatnosti, s obzirom da se "Hrvatski liječnički sindikat ne pojavljuje u Ministarstvu zdravlja".

Komentirajući izmjenu pravilnika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o pomagalima, na temelju koje će osobe s oštećenim sluhom i roditelji djece sa slušnim problemima morati sami plaćati skupe baterije za slušne aparate, rekao je da je o tome zatražio izvješće. Složio se da treba pomoći osobama s posebnim potrebama te rekao da "to treba riješiti".

Ujedno je ponovio svoj stav da će se boriti protiv privatizacije zdravstva, diskriminacije i bacanja tereta na građane i onda kada HZZO izađe iz državne riznice, što bi se, kako je najavljeno, trebalo dogoditi 1. srpnja ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close