Oštetili državni proračun za šest milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2006. u 06:30

Osumnjičeni se terete da su nepoznatim osobama omogućili da pomoću Metro kartica, izdanih na nepostojeće tvrtke u Hrvatskoj i BiH, od 2002. do sredine 2004. kupe robu u vrijednosti 23,5 milijuna kuna

ZAGREB – Dvoje članova Uprave trgovačkog lanca Metro, te voditelj Odjela za odnose s kupcima i pet referentica tog odjela osumnjičeni su da su nepoznatim osobama nezakonito omogućili oko šest milijun kuna povrata poreza na dodanu vrijednost (PDV) i za taj iznos oštetili državni proračun. Nakon dvogodišnje istrage Odjela gospodarskoga kriminaliteta zagrebačka je policija 37-godišnjega njemačkog državljanina i 34-godišnju hrvatsku državljanku, članove Uprave Metroa, osumnjičila da su nepoznatim osobama omogućili da pomoću Metro kartica, izdanih na nepostojeće tvrtke u Hrvatskoj i BiH, od početka 2002. do sredine 2004. kupe robe u vrijednosti 23,5 milijuna kuna. Na temelju ispostavljenih računa potom su ispunjavani obrasci zahtjeva za povrat PDV-a, ali na imena stranih državljana, većinom Slovenaca, i s brojevima njihovih putovnica. Hrvatska je policija preko Interpola utvrdila da ti stranci nisu nikada kupovali u Metrou, no kako su osumnjičeni došli do njihovih osobnih podataka, još nije otkriveno. Na osnovi tih krivotvorenih zahtjeva Metro je nepoznatim osobama isplatio povrat PDV-a od 5,1 milijuna kuna. Policija drži da je tu prekršen Zakon o posebnom porezu na dodanu vrijednost te da je Metro za navedeni iznos zakinuo državni proračun jer je za toliko manje obračunao i uplatilo PDV-a za 2002., 2003. i 2004. Policija je osumnjičila i 50-godišnjega slovenskog državljanina, voditelja Odjela za odnose s kupcima, da je 27-godišnjakinji i 46-godišnjaku te još nekim nepoznatim osobama omogućio da pomoću fiktivnih Metro kartica od sredine 2003., pa do svibnja 2004. za 4,2 milijuna kuna kupe VIP i Simpa bonova.

Na osnovi računa o kupnji robe oni su potom od Metroa zatražili povrat PDV-a kao da su strani državljani. Pet osumnjičenih referentica na Odjelu za odnose s kupcima tereti se da su po nalogu voditelja Odjela popunjavali obrasce zahtjeva za povrat PDV-a u koje su upisivale podatke državljana BiH i Slovenije koji nisu imali nikakve veze s kupnjom bonova za mobitele. Te su podatke dobivale od 27-godišnjakinje i 46-godišnjaka, a njih su dvoje potom obrasce ovjeravali krivotvorenim pečatima Carinskih ispostava Bregana i Maljevac. Na taj su način prikazali kao da su bonovi za mobitele izvezeni iz Hrvatske. Sa svom tom dokumentacijom potom su u mjenjačnici u vlasništvu Metroa podigli najmanje 900.000 kuna povrata PDV-a, tvrdi policija koja je tužiteljstvu podnijela izviješće protiv dva člana Uprave Metroa koje sumnjiči za zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Voditelj Odjela za odnose s kupcima i pet referentica osumnjičeni su za zloporabu položaja i ovlasti, a dvojac koji je podigao 900.000 kuna da su poticali na to kazneno djelo. Identitet osumnjičenih policija nije otkrila.
(H)

Komentirajte prvi

New Report

Close