‘Ostavka ministra na pragu sezone nije dobra za hrvatski turizam’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. ožujak 2013. u 11:06
Veljko Ostojić (Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL)

‘U nešto malo više od godine dana mandata Veljko Ostojić povukao je nekoliko konkretnih poteza koji će bitno utjecati na rast i razvoj turizma u budućim godinama. ‘

Privatni turistički sektor i vodeće strukovne turističke udruge ne misle da će se ostavka ministra turizma Veljka Ostojića bitnije odraziti na rezultate ove turističke godine, ali smatraju da bi se to moglo negativno odraziti na sektor ako se ne nastavi javno-privatna suradnja te brojni važni započeti projekti.

U takvim se reakcijama na ostavku ministra slažu predsjednici udruga poslodavaca u hotelijerstvu UPUHH, obiteljskih i malih hotela OMH, kamping udruženja KUH i putničkih agencija UHPA koji redom ističu i da je Veljko Ostojić iznimno stručna osoba te je kao takav bio i kvalitetan ministar s kojim su odlično surađivali.

Predsjednik UPUHH-a Kristian Šustar važnim ističe što je u nešto malo više od godine dana mandata Veljko Ostojić povukao nekoliko konkretnih poteza koji će bitno utjecati na rast i razvoj turizma u budućim godinama. To su smanjenje stope PDV-a, uvođenje novih modernijih oblika tržišne komunikacije i promocije, poticanje zapošljavanja s programom stalni sezonac, nova povoljna linija HBOR-a, donošenje strategije razvoja turizma do 2020. s akcijskim planom i mjerama za njeno provođenje i drugi.

Upravo stoga Šustar se nada da će se u sličnom smjeru nastaviti i s novim ministrom, tim više što se najavljuju novi nameti, što Hrvatska ulazi u EU, a hrvatskom turizmu još uvijek nedostaju investicije i još nije dovoljno konkurentan. I on se kao i predsjednik OMH-a Šime Klarić nada da novom ministru neće trebati puno vremena da se uhoda te da će mu odnosi i standardi koje je postavio Ostojić puno pomoći.
Klarić smatra i da je Ostojić bio najbolji stručnjak na čelu hrvatskog turizma zbog čega je bio i prava osoba za predstavljanje sektora na svim razinama u inozemstvu i Hrvatskoj.

Riječi hvale za Ostojića ima i predsjednik izvršnog odbora KUH-a Tihomir Nikolaš koji napominje da je hrvatski kamping u njemu imao pouzdanog partnera, poručujući da bi među prioritetima Ministarstva turizma trebalo biti konačno sklapanje ugovora o koncesijama na turističkom zemljištu, suradnja na izradi novog zakona o pomorskom dobru te nastavak rada na rasterećenju kampinga od parafiskalnih nameta.

Za predsjednika UHPA-e i europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija ECTAA Borisa Žgombu ostavka ministra na pragu sezone i uz brojne nedovršene projekte nije dobra okolnost za hrvatski turizam jer bi to moglo utjecati na dinamiku provedbe te realizaciju projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close