Ostanu li radnici u 2. stupu, neće se moći umiroviti po povoljnijem zakonu

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2014. u 09:47
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U RH postoji 82.000 radnika s beneficiranim stažem, a svi oni do kraja današnjeg dana moraju odlučiti o tome žele li ostati članom obveznoga mirovinskog fonda ili prijeći u prvi.

Ostanu li radnici u 2. mirovinskom stupu, neće se moći umiroviti po povoljnijem zakonu, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog". Povod gostovanja je prebacivanje beneficiranih mirovina iz 2. u 1. mirovinski stup. U Hrvatskoj postoji 82.000 radnika s beneficiranim stažem, a svi oni do kraja današnjeg dana moraju odlučiti i potpisati izjavu o tome žele li ostati članom obveznoga mirovinskog fonda, dakle u drugom stupu, ili potpuno prijeći u prvi, piše Večernji list.

"Vrlo jednostavno – danas se još može dati ta izjava, a omogućili smo i onima koji su već dali izjavu da ostaju u 2. stupu – da se predomisle, ako misle da im to nije povoljno. Naime, oni koji dadu izjavu da ostaju u 2. stupu, neće moći koristiti Zakon, tako da koristi povoljnije mirovine, što uključuje prosjek 10 najboljih godina, i mirovina će im se odrediti prema općem Zakonu o mirovinskom osiguranju. Ostanak u 2. stupu znači da se neće moći umiroviti po ovom, povoljnijem zakonu", rekao je Mrsić.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

nema više čvrstih pravila ni za mirovine, ova vlada jada stvara na svakom koraku nesigurnost, a mirovinci rasipaju po kojekakvim PSN, tko to kontrolira ?

Opet je MIRALEM Mrsić odradio svoju koljačku ulogu. Doveo je ljude pred gotov čin i nesigurnu budućnost.
Vjerujem da će u slijedećem istraživanju Crodemoskopa MIRALEM biti najpopularniji političar u Hrvatskoj. Režija partije.

New Report

Close