Ostali bez 6,4 milijuna kuna zbog propusta u nabavi udžbenika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2019. u 09:33
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U jeku štrajka i traženju većih koeficijenata za učitelje i profesore Hrvatska će iz proračuna, uz sva dosadašnja davanja, morati izdvojiti još dodatnih 6,44 milijuna kuna, piše u četvrtak Večernji list, pojašnjavajući da je riječ o propustima učinjenima u procesu javne nabave udžbenika.

Iznos je to neprihvatljivih troškova koje je nadležna agencija DEFCO, u Hrvatskoj zadužena za učinkovito upravljanje sredstvima Europskog socijalnog fonda, odbila financirati, navodi dnevnik.

Drugim riječima, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u prvom zahtjevu za financijsku nadoknadu europskog novca za "Školu za život", točnije za dio projekta koji je nosio naziv "Podrška provedbi cjelovite kurikularne reforme (CKR)", ostala je bez 25 posto europskog novca.

Taj će se iznos morati nadoknaditi iz proračuna. Naime, u Ministarstvu obrazovanja, a sve zbog "Škole za život" predali su prvi zahtjev za nadoknadu sredstava za razdoblje od 1. ožujka do 31. prosinca 2018. godine u kojem je iz fondova EU potraživano 25 milijuna kuna, ističe Večernji list.

Iako Hrvatskoj još službeno nije refundirano, europskoj agenciji prihvatljivo je 17,24 milijuna kuna troškova, dok je u ostatku od gotovo 6,5 milijuna kuna nadležna Europska agencija otkrila nepravilnosti i odlučila ne refundirati taj iznos.

A razlog – nimalo zanemariv. Naime, prema mišljenju nadležne agencije (DEFCO), ključni razlog neprihvatljivih troškova leži u propustima učinjenima u procesu javne nabave udžbenika.

U spomenutih 6,4 milijuna kuna, bez kojih smo ostali, nisu uračunati samo propusti u javnoj nabavi udžbenika, agenciji DEFCO sporni su i troškovi metodičkih priručnika i virtualnih učionica, donosi Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close