‘Sutra neće biti isporučeno mlijeko za cijelo područje Hrvatske’

Autor: Agencija VLM , 21. listopad 2012. u 11:45
Antun Laslo (PXL)

Dodanu poteškoću mljekarima osim niske cijene mlijeka na hrvatskom tržištu, pričinila je i suša.

Isporuka mlijeka s domaćih farmi bit će sutra obustavljena za cijelu Hrvatsku, najavio je Antun Laslo, predsjednik Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje te mljekara koji traže da se poveća otkupna cijena mlijeka na  4,05 kuna po litri.

Dodanu poteškoću domaćim mljekarima, koji su se odlučili na ovaj korak, osim niske cijene mlijeka na hrvatskom tržištu, pričinila je i ovogodišnja suša koja je drastično smanjila zalihe hrane za stoku.

– Ostajemo pri svome – sutra neće biti isporučeno mlijeko za cijelo područje Hrvatske, a ako pak vlast hoće mlijeko na policama, neka nas posluša ili ostane pri svome i omogući daljnji nekontrolirani uvoz mlijeka. A cijena takvog mlijeka ne samo da će biti viša, nego i više vrednovana od našeg iako nije i kvalitetnije, upozorio je Laslo.

Ministarstvo poljoprivrede za srijedu je najavilo sjednicu Savjeta za mlijeko, na kojoj bi trebale biti i definirane mjere pomoći mljekarstvu. No, seljaci nisu željeli čekati dogovor za stolom, nego će u nove akcije krenuti već u ponedjeljak.

– Nije nam žao što moramo prolijevati i mlijeko, jer to činim od početka ove godine kako bi pokazali u kakvim nezavidnim uvjetima proizvodimo, istaknuo je Laslo.

Komentari (2)
Pogledajte sve

A što ima s ovim? To su događanja prije 2 godine. Tada su poticaje dobijali OTKUPLJJIVAČI ?[emo_zacudjen][emo_beztona]
Dukat je te godine dobit od 172 M kn, a poticaji su u tome činili 50 M kn.
Iz medija:
Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, najavio je da će podnijeti kaznenu prijavu Uskoku protiv nepoznatog počinitelja — člana Vlade koja je dopustila da prerađivači mlijeka dobiju interventne poticaje u iznosu 80 milijuna kuna za otkup tržišnih viškova, jer ovom mjerom u konačnici nije poboljšan položaj mljekara, što je bila proklamirana namjera Vlade.
O tome da se poticaji nisu završili kod seljaka najbolje govori primjer zagrebačkog Dukata, pojasnio je Mlinarić, koji je prijavio 172 milijuna kuna dobiti za prošlu godinu, od čega čak 50 milijuna kuna predstavlja Vladin interventni poticaj, a pritom je uspješno srušio otkupnu cijenu mlijeka sa tri na 2,20 kuna za litru.

Predlažem da DINAMOVCI sve premije, kao i zaradu iz LIGE PRVAKA uplate HRVATSKIM seljacima da krave imaju što jesti, a HRVATSKA DJECA piti domaće zdravo mlijeko.

A ne, da ih se truje čistim mlijekom u prahu, najvjerojatnije kineskim, a mislim da se svi još sjećaju kako su mala djeca umrla od tog mlijeka.

Ah, da. Kinezi imaju puno učinkovitije pravosuđe nego Hrvati, pa znamo i kako su završili direktori Uprava tvornica mlijeka koji su to omogućili zbog profita.

lp

New Report

Close