Osnovani Čačićevi reformisti, poduprli Josipovića

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. rujan 2014. u 13:50
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Novoosnovanoj stranci Josipović je zaželio uspješan rad istaknuvši da su pred Hrvatskom ozbiljna vremena i izazovi na unutarnjem planu.

Narodna stranka – reformisti, koja je danas osnovana u Zagrebu, a Radimir Čačić aklamacijom izabran za njezina predsjednika, poduprla je predsjedničku kandidaturu Ive Josipovića koji im je zahvalio na potpori i poručio da će u drugom mandatu "kao i do sada, činiti sve da Hrvatska bude bolja i uspješnija".

Novoosnovanoj stranci predsjednik Josipović zaželio je uspješan rad istaknuvši da su pred Hrvatskom ozbiljna vremena i izazovi na unutarnjem planu, ali i izazovi s kojima se susreće svijet.

"Morat ćemo učiniti sve da Hrvatska bude u krugu onih zemalja koje se uspješno suprotstavljaju svim ozbiljnim izazovima koji su pred nama", poručio je Josipović.

Predsjednik novoosnovane stranke Radimir Čačić rekao je kako osnivanje stranke proživljava emotivno i s ponosom te poručio da nova stranka nastavlja tradiciju narodnjaštva u hrvatskoj politici, odnosno, kako je rekao, "tradiciju onih koji su vjerovali i djelima potvrđivali da je politika bez etičkih i moralnih vrijednosti, bezvrijedna politika".

Kao cilj reformista naveo je državu u kojoj sudstvo "ne sudi u sprezi s politikom i podložno je mjerenju rada i rezultata, što danas nije". Zauzeo se i za djelotvorniji javni sektor i depolitiziranu administraciju i od politike odvojeno upravljanje javnim tvrtkama.

Naglasio je da je razvoj moguć samo uz kvalitetne institucije, a dominantne političke elite optužio je zbog stava da "imaju sposobnost i monopol na određivanje javnog interesa".

Čačić je uvjeren da je takav stav doveo do izbjegavanja donošenja važnih političkih odluka, a upravljanje državom sveo na proizvodnju zakona, pravilnika i procedure.

Smatra da je tu situaciju moguće mijenjati samo političkim utjecajem stranke koja vjeruje da je politika mjerljiva disciplina te ustvrdio da su reformisti u stanju u jednom mandatu nametnuti ljude i viđenje politike koja Hrvatsku može izvući iz ekonomske krize.

Čačić se osvrnuo i na najnoviju referendumsku inicijativu Željke Markić, ocijenivši da potpisivanjem te inicijative građani izražavaju protest prema strankama koje ideologiju koriste kao alibi za neznanje i nerad.

"Javno preuzimanje odgovornosti ne smije biti iznimka, nego pravilo", poručio je Čačić podsjetivši da se tako, primjerice, gradila autocesta do Splita.

Ocijenio je da je model funkcioniranja stranaka na ideološkom sukobu danas prisutniji nego ikad. "Taj je model potpuno ogoljen i vidljivo je da na nacionalnoj razini imamo desni blok sa satelitima, strankama koje nigdje ne mogu preći izborni prag, a s druge strane SDP i ORaH kao protestnu opciju", ustvrdio je Čačić i usprotivio se politici koja se iscrpljuje u ideološkim sukobima.

Naglasio je da reformisti svoje političko djelovanje ne žele svoditi na velike stranke, nego ponuditi projekte "koji neizbježno zadiru u interese pojedinaca i grupa, ali su nužni nužna za izlazak iz krize."

"Tražimo glasove 'za', a ne protiv bilo čijih političkih uvjerenja", poručio je Čačić, iako je i priznao da će reformisti "morati surađivati s lijevim ili desnim blokom".

Aktualnu vladu prozvao je za neaktivnost te da "ostanak na vlasti osiguravaju gradeći strah od suprotnog političkog pola".

"Sudeći po nedavnom izlasku Martine Dalić iz HDZ-a, i na drugoj strani nas očekuje potpuno jednako ništa", zaključio je Čačić.

Za potpredsjednike Narodne stranke – reformisti izabrani su Natalija Martinčević i Petar Baranović, a za predsjednicu Središnjeg odbora Sandra Herman.

Komentirajte prvi

New Report

Close