Osnivač Finvesta dobio Zlatnu kunu za životno djelo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. prosinac 2012. u 16:47
Marijan Filipović (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Filipović je, počevši 1952. s poslom izvlačenja drva iz šume uz pomoć konja, tijekom godina u Gorskom kotaru stvorio poslovno carstvo.

 Plaketa Zlatna kuna, priznanje najuspješnijim gospodarstvenicima u Primorsko-gospodarskoj županiji, danas je za životno djelo dodijeljena Marijanu Filipoviću, osnivaču FinvestCorpa.
Filipović je, počevši 1952. s poslom izvlačenja drva iz šume uz pomoć konja, tijekom godina u Gorskom kotaru stvorio poslovno carstvo, a osim u drvnoj industriji uspješno je poslovanje širio i na poljoprivredu, trgovinu i turizam.

Nedavno je odlučio veći dio svoje imovine povjeriti zakladi koja nosi njegovo ime, a koja bi ostvarenu dobit usmjeravala u javne potrebe Čabra i Gorskog kotara. Plaketa Zlatna kuna dodijeljena je danas na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore Rijeka u četiri kategorije.

U kategoriji velikog poduzeća Zlatnu kunu dobio je Jadran-galenski laboratorij d.d. (JGL). JGL je prošle godine na razini Grupe ostvario prihode od 700 milijuna kuna. Posluje na 35 tržišta, a 73 posto prodaje ostvaruje u izvozu. U JGL očekuju da će u 2012. ostvariti oko 750 milijuna prihoda na razini Grupe, a u 2013. planiraju rast prihoda za 18 posto.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava Zlatna kuna dodijeljena je tvrtki koja pruža usluge projektiranja i konstruiranja u brodogradnji – Navis Consultu d.o.o., koji je osnovan 1996. u partnerstvu s norveškom tvrtkom Nordvestconsult. Potkraj 1999. norveškog partnera preuzeo je Rolls Royse Marine, a sada u toj tvrtki radi oko 80 ljudi.

U kategoriji malog poduzeća Zlatna kuna pripala je R-Projectu d.o.o. iz Rijeke, koji se bavi projektiranjem i inženjeringom u brodogradnji. Tvrtku je osnovao Boris Rebić 1990., a od 2008. jedini vlasnik i osnivač je nizozemska tvrtka IHC Merwerde internacional.

Komentirajte prvi

New Report

Close