Osniva se povjerenstvo o korištenju konoplje u medicinske svrhe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. studeni 2014. u 14:48
Thinkstock

Ova informacima dolazi nedugo nakon što je Ministarstvo zdravlja najavilo da će kroz izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga omogućiti uzgoj konoplje u industrijske svrhe.

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je danas da će osnovati stručno povjerenstvo kojemu je cilj utvrditi postoji li u Hrvatskoj zdravstvena opravdanost za korištenje konoplje u medicinske svrhe, odnosno za korištenje lijekova na bazi kanabinoida za određene skupine bolesnika.

Povjerenstvo će stručno predvoditi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Ova informacima dolazi nedugo nakon što je Ministarstvo zdravlja najavilo da će kroz izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga omogućiti uzgoj konoplje u industrijske svrhe, čime bi proizvođačima konoplje bilo dopušteno korištenje stabljike konoplje, koja se kao sirovina može upotrijebiti u izradi više od 20.000 industrijskih proizvoda.

Korištenje konoplje u medicinske svrhe u lipnju je odobrila susjedna Slovenija, gdje je medicinska struka poduprla korištenje aktivnih sastojaka kanabisa za liječenje simptoma određenih bolesti pa je Vlada promijenila propise kako bi dopustila liječenje. Lijekovi bazirani na kanabinoidima tako se mogu propisivati pacijentima isključivo za liječenje bolesti za koje je dokazano da su djelotvorni.

Prije godinu dana to je napravila i Rumunjska, slijedeći primjere nekih drugih europskih zemalja poput Njemačke, Nizozemske, Češke, Francuske, Italije, u kojima je dopušteno korištenje strogo kontroliranih proizvoda dobivenih od konoplje za liječenje ili ublažavanje simptoma kod točno propisanih dijagnoza, poput raka, multiple skleroze, epilepsije.

Inače, kanabis se tisućama godina koristi u tradicionalnoj medicini, a stručnjaci navode da je dokazano blagotvoran u ublažavanju simptoma niza teških bolesti, od multiple skleroze, AIDS-a do nuspojava kemoterapije.

Komentirajte prvi

New Report

Close