Osniva se komora agronoma? Novi je to harač selu

Autor: Božica Babić , 19. studeni 2012. u 13:59
Damjan Bogdanović, Poljoprivredna komora/PIX

Ukidanjem obveznoga članstva u Poljoprivrednoj komori Jakovina je otvorio put osnivanju tijela koje će, tvrde kritičari, biti privatna služba koja će naplaćivati edukaciju i nadzor.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u travnju je ukinuo obvezno članstvo u Poljoprivrednoj komori da bi ovih dana putem izmjena Zakona o poljoprivredi pokrenuo osnivanje Hrvatske agronomske komore.

>>> 'Smanjenje proračuna za poljoprivredu neke će odvesti u propast'

Na nju prenosi javnu ovlast za provedbu postupaka ovlašćivanja agronoma radi obavljanja savjetodavnih poslova.  Izmjene Zakona o poljoprivredi samo su odškrinule vrata komori agronoma, za koju ministar najavljuje i poseban zakon. No, već s ovim okvirom zna se da će komora agronoma zapravo biti privatna savjetodavna služba koja će poljoprivrednim gospodarstvima naplaćivati usluge buduće edukacije i nadzora provedbe normativa koje nalaže zajednička poljoprivredna politika Europske unije. U Hrvatskoj dulje od 20 godina postoji javna savjetodavna služba, usluge nije naplaćivala jer je financirana iz proračuna, za što se godišnje izdvaja oko 40 milijuna kuna. Osnivanjem komore agronoma Jakovina ukida Nacionalno vijeće za poljoprivredu i ruralna područja, koje je Vladi služilo kao savjetodavno tijelo, uz ocjenu da njegovo "daljnje postojanje nije nužno jer je Ministarstvo osnovalo niz stručnih savjeta, usko specijaliziranih". Kvaka je vjerojatno u novcu, budući da su u proračunu izdvajana sredstva za rad Nacionalnog vijeća, koja će vjerojatno biti prebačena komori agronoma.

Zakon o poljoprivredi iz 2009., uz javnu savjetodavnu službu, ustoličio je i privatnu, utvrdivši da te poslove mogu obavljati ovlašteni magistri i inženjeri agronomije kao fizičke osobe, ali i pravne osobe, ako zapošljavaju takav kadar. Ministar je po tom zakonu imao obvezu tek pravilnikom propisati detaljnije uvjete za registraciju i rad privatnih savjetodavaca. Tajnik Poljoprivredne komore Damjan Bogdanović smatra da novim zakonskim rješenjem javna savjetodavna služba gubi svoj primarni cilj – edukaciju i pretvara se u administraciju te se time uklanja s tržišta, a prostor se otvara za privatne savjetodavne službe."Uspostavlja se nova komora, suprotno najavama kako će se reducirati broj komora i njihovo obvezno članstvo. Možda članstvo i neće biti obavezno, ali ako netko hoće raditi u struci, onda će morati biti član", ističe Bogdanović.Upozorava pritom na to da se selu nameće novi harač, umjesto da mu se olakša osposobljavanje za skorašnju žestoku utakmicu na zajedničkom europskom tržištu.   

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vlada zna znanje. :-))

New Report

Close