Osniva se klaster industrije i obrtništva

Autor: Andreja Šantek , 18. rujan 2013. u 22:00
Vojarna Taborec bit će sjedište klastera/PIXSELL

Projekt predviđa stvaranje uvjeta za razvoj poduzetništva, inkubatorski prostor, te uspostavu komercijalizacije inovacija.

U Samoboru je prije nekoliko dana održan inicijalni sastanak na kojem je 20 obrtnika sekcije metalaca, gumara i plastičara upoznato s projektom "Mali Tehnopolis Samoborski" te inicijativom Grada Samobora i Poduzetničkog centra Samobor za osnivanjem Klastera metaloprerađivačke industrije i obrtništva Samobor, koji bi djelovao u okviru projekta, prenose lokalni mediji.

Projekt se provodi na prostoru bivše Vojarne Taborec i uključuje rekonstrukciju, opremanje i stavljanje u funkciju dviju građevina i njihovu prenamjenu u višenamjensko središte poduzetničkog razvoja samoborskog kraja. Prostor će se koristiti prvenstveno za obradu metala, informatiku i elektroniku te biotehnologije. Projekt predviđa stvaranje uvjeta za rast i razvoj poduzetništva kroz savjetničke usluge, inkubatorski prostor, prostor za edukaciju, uspostavu komercijalizacije inovacija i suradnje sa srednjim školama i fakultetima u okruženju. Realizacija projekta podrazumijeva kritičnu masu poduzetnika koji će imati interes za gospodarsko udruživanje i korištenje kapaciteta Malog Tehnopolisa Samoborskog.

Koncept projekta "Mali Tehnopolis Samoborski" predstavio je Adolf Paar, a načela osnivanja i razvitka klastera Marijan Ožanić koji je naglasio da klasteri omogućuju poticajno okruženje za financiranje razvoja i marketinga udruženih članova klastera, čime se otvaraju mogućnosti za ulazak na nova tržišta. Najjednostavniji formalno – pravni okvir za djelovanje klastera je Udruga, naglasio je te istaknuo negativne primjere u uspostavi klastera, važnost suradnje s obrazovnim sustavom i važnost pronalaženja osobe koja vodi i predstavlja klaster u distribuciji njegovih proizvoda.Na sastanku je osnovano i povjerenstvo koje čine članovi Sekcije, koje će definirati pravce djelovanja i razvitak budućeg klastera te uvjete udruživanja. Svi zainteresirani poduzetnici (obrtnici i trgovačka društva) iz područja metalne industrije, pozvani su na sudjelovanje u formiranju Metaloprerađivačkog klastera. Više informacija može se dobiti u Poduzetničkom centru Samobor ili u Udruženju obrtnika Samobor.

Komentirajte prvi

New Report

Close