Osječani smijenili Josipa Vrbošića zbog nepotizma

Autor: Agencija VLM , 19. veljača 2013. u 14:08
Josip Vrbošić. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

HDSSB-ovci su novu sjednicu zakazali za osam dana i napustili vijećniciu a oporbenjaci ostali sjediti na svojim mjestima i u nastavku izabrali novoga predsjednika, nezavisnoga Miroslava Šimića.

Dok je za jedanaest HDSSB-ovaca sjednica Gradskog vijeća Osijeka prekinuta jer se vijećnici nisu mogli dogovoriti oko dnevnoga reda, za trinaest oporbenjaka (tri SDP, tri HDZ, dva HNS, jedan HSP AS i četiri nezavisna) koji su zatražili da se u njega uvrsti smjena njezina predsjednik Josipa Vrbošića zbog nepotizma i izbor novoga, nastavila se. HDSSB-ovci su novu sjednicu zakazali za osam dana i napustili vijećnici, a oporbenjaci ostali sjediti na svojim mjestima i u nastavku izabrali novoga predsjednika, nezavisnoga Miroslava Šimića.

– Mislim da je potpuno nebitno što misli manjina u Gradskom vijeću jer su svi vijećnici osim HDSSB-a pokazali svojim današnjim radom da način kako HDSSB radi kupujući vijećnike i dajući im za to privilegije je neprihvatljivo. To je glavna poruka. Što će se kasnije događati, meni osobno i SDP-u je potpuno nebitno – rekla je esdepeovka dr. Biljana Borzan dodajući kako misli "da se gospodin Vrbošić osjeća pravim i čistim, bio bi spreman za raspravu".

– Ovim što je takvu raspravu odbio, osjeća da ima putra na glavi i ne želi da se o tome razgovara. Po Poslovniku je predviđen hitan postupak, znači za sve, osim za Predsjednika Gradskog vijeća. Molim lijepo, ovo je jedna situacija koja zahtjeva hitnu reakciju i mi smo ju napravili – rekla je Borzan. Novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Šimić poručio je da "u Osijeku nemam nikakve krize vlasti".

– Pozivam gradonačelnika na suradnju kako bismo donosili zajedničke odluke, one koje su predmet odlučivanja na Gradskom vijeću te da to radimo do lokalnih izbora kada će građani reći što misle o svemu – poručio je Šimić te dodao kako se nada da "Vrbošić neće sazvati sjednicu jer je današnjom odlukom više nije predsjednik Gradskog vijeća". Istovremeno je i demantirao da "Osijek ima dva predsjednika".

– Nije važna smjena Vrbošića i izbor Šimića, važno je da smo pokazali da nećemo trpiti oblik političke korupcije jer su oni trgovali s nečim što nije njihovo. To je klasična politička korupcija, a mi smo pokazali da im to neće proći – zaključio je Šimić. HNS-ovci koji su na lokalnoj razini bili u koaliciji s HDSSB-om, pristupili su inicijativi za smjenom predsjednika Gradskog vijeća. Vjeruju da su imali dobru suradnju, ali im se čini da je "sada ta koalicija pukla". – Nama je žao što je do ovoga došlo. No, nije došlo zbog HDSSB-a, nego zbog predsjednika Gradskog vijeća. Radi se o politički neprihvatljivom ponašanju iza čega ne možemo stati i prihvatiti takvo ponašanje. Zato smo pristali na ovu inicijativu – objasnio je HNS-ov vijećnik Zoran Ranđelović.

Komentirajte prvi

New Report

Close