“Osjećaju se mali pomaci, ali nedovoljni za veliki rast grada”

Autor: Darko Bičak , 25. prosinac 2015. u 11:56
Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja, Foto: Damir Špehar / Pixsell

Gradonačelnik Grubišnog Polja, govori o stanju u gospodarstvu grada, razvojnim planovima i potencijalima te projekcijama za budućnost.

Grubišno Polje je grad u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koji je udaljen od glavnih prometnih paravaca, a što mu ograničava gospodarski razvoj koji se sada uglavnom temelji na poljoprivredi. Na području Grada se nalazi poznata sirana Zdenka koja je zadnjih godina u ne baš zavidnoj situaciji. Kakve su perspektive da se na krilima značajnog novca iz EU razvojnih fondova Grubišno Polje gospodarski razvije, govori gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

Kako generalno procjenjujete stanje gospodarstva na području Grubišnog Polja?

Nismo zadovoljni sa razvojem gospodarstva, iako smatramo da je lokalna samouprava napravila preduvjete za razvoj istog. Svakako ga trebamo poboljšati i pojačati, imati progresivniji pristup promidžbi, oglašavanju i umrežavanju poduzetnika.

Koji sektori gospodarstva su na vašem području najznačajniji?

Najznačajniji sektori gospodarstva ovog područja su poljoprivredna proizvodnja i prerada mlijeka, a perspektivu vidimo u šumarstvu, drvnoj industriji te obnovljivim izvorima energije.

Koliko je razvijeno malo i srednje poduzetništvo?

Na području grada Grubišnoga Polja uspješno posluju 33 trgovačka društva, 50 obrta te 950 OPG-a. Osjećaju se mali pomaci u poslovanju malih i srednjih poduzetnika ali još uvijek nedovoljni pomaci za veliki gospodarski rast grada.

Koliko ste uspješni u privlačenju novca iz EU?

Lokalna samouprava svojim radom i primjerom želi pozitivno djelovati i utjecati na poduzetnike, te ističemo infrastrukturne projekte kao primjer da se sredstva mogu povući jer u proteklom razdoblju Grad Grubišno Polje uspješno je povukao iz sredstava IPARD, SAPARD, EIB/CEB, i Svjetska banka 13 milijuna kuna na četiri projekta. Isto tako smo ponosni što je sa područja grada Grubišnoga Polja određeni broj poduzetnika (OPG-a, tvrtke) uspjelo svojim projektima, konkretno se radi o osam projekata, dobiti bespovratna sredstva iz EU fondova od ukupno 24,5 milijuna kuna. Grad nadalje kroz manifestaciju Gospodarskog sajma – sajma sira pokušava staviti naglasak upravo na povlačenje sredstava iz EU fondova i na taj način ojačati područje Grada, a samim time i cijelu županiju gdje je poljoprivreda dominantna grana gospodarstva. Kroz kontinuiranu organizaciju edukacija i radionica pokušavamo doprinijeti razvoju i informiranju stanovnika, poduzetnika o mogućnostima korištenja sredstava iz EU fondova i sl.

Kako procjenjujete prometnu povezanost Grada i utjecaj na razvoj?

Prometna povezanost je trenutno u nezahvalnoj situaciji, ali i dugoročni pomaci spajanja Grubišnog Polja s brzim cestama Bjelovar – Virovitica i Virovitica – Okučani neće biti povoljni jer sa novim planom cestovne povezanosti opet će se zaobići područje Grada Grubišnoga Polja.

Gdje vidite grad za 10 godina?

Kroz Program Strategije gospodarskog razvoja Grada Grubišnoga Polja želja nam je da Grubišno Polje kroz 10-ak godina bude najrazvijenije gospodarsko središte Bjelovarske županije. Optimizam temeljimo na poduzetničkim zonama i gradnji energana na obnovljive izvore energije sa pratećim gospodarskim sadržajima kroz iskorištavanje toplinske energije te eksploataciji i budućem skladištenju plina na ovom 
području.v

Komentirajte prvi

New Report

Close