Osijeku dobiva novu sveučilišnu knjižnicu vrijednu 140 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. srpanj 2015. u 12:23
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U kampusu osječkoga Sveučilišta u utorak je položen temeljni kamen za izgradnju nove sveučilišne knjižnice, u čiju će se izgradnju i opremanje uložiti oko 140 milijuna kuna.

U kampusu osječkoga Sveučilišta u utorak je položen temeljni kamen za izgradnju nove sveučilišne knjižnice, u čiju će se izgradnju i opremanje uložiti oko 140 milijuna kuna.

Rektor osječkog Sveučilišta Željko Turkalj istaknuo je kako je riječ o najvažnijem sveučilišnom infrastrukturnom objektu, površine 11 tisuća četvornih metara, a završetak prve faze, vrijedne 20 milijuna kuna, koja obuhvaća izgradnju dvije podzemne etaže, očekuje se za godinu dana.

Druga faza izgradnje, s još četiri etaže, aplicirat će se za sredstva europskih fondova, jer započeti objekti imaju veću šansu za privlačenje sredstava, dodao je.

Završetak izgradnje očekuje se do kraja 2018. godine, do kada će funkcionirati postojeća Gradska i sveučilišna knjižnica u Osijeku.

Te bi se djelatnosti trebale razdvojiti izgradnjom nove sveučilišne knjižnice u kampusu, ali osiječka Gradska uprava predlaže nastavak dosadašnje suradnje i da se ukupnom građanstvu, ne samo Osijeka, nego i šire okolice, pruži mogućnost korištenja nove knjižnice, kazao je rektor Turkalj.

Također je rekao kako će do kraja godine završiti izgradnja novog Građevinskog fakulteta, u idućih mjesec dana započet će obnova najstarijeg osječkog Studentskog doma, u naselju Sjenjak, a do kraja godine raspisat će se natječaj za izradu projektne dokumentacije za izgradnju aneksa paviljona novog Studentskog doma u kampusu.

Ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Dubravka Pađen-Farkaš ocijenila je kako je postojeća zgrada nedostatna za smještaj građe i potrebe korisnika, a da bi izgradnjom nove knjižnice i razdvajanjem ovih djelatnosti, knjižnični sadržaji trebali biti namijenjeni isključivo studentskoj populaciji i akademskkoj zajednici. Ostalim uslugama mogli bi se koristiti i ostali građani, dodala je.

Komentirajte prvi

New Report

Close