Osijek: Skraćuju se dežurstva u zdravstvenim ustanovama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. veljača 2014. u 14:58
Foto: Thinkstock

Savjet za zdravstvo Osječko-baranjske županije upozorio je danas da će zbog novog modela ugovaranja posebnih dežurstava s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje doći do skraćivanja dežurstava.

Savjet za zdravstvo Osječko-baranjske županije upozorio je danas da će zbog novog modela ugovaranja posebnih dežurstava s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), u zdravstvenim ustanovama doći do skraćivanja dežurstava.

Dežurstva su se do sada ugovarala na temelju HZZO-ovog plaćanja paušala u šest zdravstvenih ustanova u Osječko-baranjskoj županiji, a reformom primarne zdravstvene zaštite, sada će se plaćati po pacijentu, zbog čega se mijenja i organizacija dežurstava, rekao je predsjednik Savjeta i ravnatelj osječkog Doma zdravlja Miroslav Sikora na konferenciji za novinare.

Pojasnio je kako će po novom modelu, dežurstva biti samo do 20 sati, umjesto dosadašnjih 22 sata, a ukida se noćno dežurstvo dentalne medicine, koje je, kao jedno od četiri u cijeloj Hrvatskoj, bilo organizirano svakodnevno od 22 do 6 sati ujutro.

No, dodao je kako će uz financijsku pomoć županijskih i gradskih vlasti, u Osijeku ipak biti organizirano noćno dežurstvo dentalne medicine, svakoga dana od 21 do 24 sata, jer je to maksimum koji se može financijski podnijeti.

Sikora je ocijenio da u novom modelu ugovaranja ima i dobrih stvari, ali da dežurstva nije trebalo mijenjati, jer je stari model, zbog pristupačnosti pacijentima, bio zadovoljavajući, a novim model neće se ostvariti neke velike uštede.

Smatra da novi model plaćanja po pacijentu neće biti problem za osječki Dom zdravlja koji ima veliki protok pacijenata, ali će biti problem u malim Domovima zdravlja, koji s malim brojem djelatnika teško mogu organizirati dežurstva.

Ravnateljica osječke Hitne medicinske pomoći (HMP) Silvana Sabo ocijenila je da bi se novi model mogao odraziti na rad ove službe i izazvati nesporazume s pacijentima, jer se glavnina terenskog rada, na većini mjesta koje pokriva ova služba, obavlja s jednim timom, tijekom 24 sata.

Dodala je da Hitna pomoć, zbog preopterećenosti, ne može nadoknaditi posao koji odrađuju dežurstva u zdravstvenim ustanovama.

Komentirajte prvi

New Report

Close